Klimmen en klauteren in nieuw geopende obstacle parcours in Utrecht

VideoKlimmen, klauteren en aan touwen zwaaien en in ringen hangen. In Utrecht opende zondag het allereerste zogenoemde indoor obstacle parcours van Midden-Nederland. En dat trok meteen al heel wat mensen - al dan niet in sportkleding - naar het nieuwe parcours aan de Havenweg, vlakbij de Amsterdamsestraatweg in Zuilen.

De splinternieuw ingerichte hal van U1 Obstacles, onderdeel van Crossfit U1 er tegenover, heeft iets weg van een sportzaal waar je kan apenkooien. Maar deelname aan deze ‘grote speeltuin voor volwassenen’ lijkt toch iets moeilijker en intensiever dan tijdens een doorsnee gymles op de basisschool. Vandaar misschien ook dat het parcours meteen al niet de minste fanatiekelingen uit het hele land trekt.

Verslavend

Een van hen is Tim de Wildt uit Den Haag, die de afgelopen vier jaar aan zo’n 120 obstacle run wedstrijden meedeed. ,,Als je er eenmaal mee begint is het heel verslavend”, zegt hij. ,,Het mooie aan zo’n soort parcours is dat je verschillende dingen kan doen. In de sportschool kun je natuurlijk ook wel spiergroepen trainen, maar hier gaat het bijvoorbeeld ook om de techniek van hoe je in een touw kunt klimmen en hangen.”

Dat laatste is ook iets dat Shawn Mahadewsing aanspreekt. ,,Het is fysiek heel uitdagend. Als je bijvoorbeeld in de sportschool bent, focus je op één spiergroep. Maar het leuke hier is dat je zoveel onderdelen hebt, zoals een horizontaal hangend klimnet, waar je hele lichaam tegelijkertijd bij mee moet werken. En dan gaat het ook niet alleen om het klimmen, maar je moet er daarnaast voor zorgen je evenwicht te houden op het net.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Bikkelen aan het klimrek en de rest kijkt toe. © Ruud Voest

Uitdaging

Eigenaar Paul Posthouwer, samen met zijn vrouw tevens eigenaar van Crossfit U1, is trots op zijn indoor ‘obstakelloop’. Volgens hem is de drukbezochte eerste (open) dag makkelijk verklaarbaar. ,,De zogenoemde Obstacle Course Racing (OCR), ook wel obstacle run is de snelst groeiende sport van de wereld. Mensen zijn het zat om te hardlopen en willen weer uitdaging hebben, zoals klauteren en klimmen. Iets wat heel natuurlijk is, maar uit ons leven is gehaald.”

Ook bezoeker Marianne Joles houdt ervan. ,,Met een groepje trainen wij eigenlijk altijd bij Hang-On Run in Doorn, dat is buiten. Wij trainen daar eigenlijk altijd los van de weersomstandigheden, dus ook als het buiten minder weer is. Maar dat er nu hier in Utrecht ook een indoor- baan is is wel een aanwinst. Ik was vooral heel nieuwsgierig naar de baan en kom hier nog wel een keertje terug.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht