Volledig scherm
Adri Onnekink op de Luidzolder bij zijn favoriete klok, de Maria. © Roxanne Vis

‘Klokkenluiden is meer dan alleen een beetje aan een touw trekken’

DOMWERKNiets zo Utrechts als de Dom. Maar wie zijn eigenlijk verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het symbool van de stad? Vandaag: klokkenluider Adri Onnekink.

Adri Onnekink (65) is een van de klokkenluiders van ‘notre Dom’. Al bijna dertig jaar is hij actief voor het Utrechts Klokkenluiders Gilde, en vervelen doet het nooit. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de wachtlijst om luider te worden – waar nu een stuk of zes mensen op staan – maar niet krimpt. „Als je eenmaal luider bent, dan stop je niet snel”, verklaart Onnekink. „Het komt haast niet voor dat iemand er geen zin meer in heeft. Luider ben je voor het leven.” 

Denk niet dat klokken luiden een koud kunstje is. Onnekink: „Je moet er een jaar voor in opleiding bij een mentor en je echt verdiepen in wat er boven je hoofd hangt. Alle klokken hebben hun eigen klank en karakteristiek. Het is meer dan alleen een beetje aan een touw trekken. Het moet precies goed gebeuren: niet te hard, niet te zacht, niet te hoog, niet te laag. Je hebt er kracht voor nodig, maar vooral techniek.”

Alle klokken luiden

In totaal hangen in de Dom veertien luidklokken. Meestal – op zon- en feestdagen bijvoorbeeld – horen we slechts een deel van die klokken. Alleen bij bijzondere gelegenheden, zoals het Festival Oude Muziek, worden ze allemaal tegelijk geluid. Twintig luiders zijn daarvoor nodig, plus een luidmeester die met handgebaren aanwijzingen geeft, als een soort dirigent. Onnekink is overigens geen liefhebber van die kakofonie. „Dat is me te massaal.” 

De Domtoren is niet de enige kerk waarvan Onnekink de klokken luidt, maar wel de meest bijzondere. „Het is een eer om die oude klokken te mogen luiden. Wat díe allemaal hebben meegemaakt. Willem van Oranje heeft ze nog gehoord. Dat ik hier voor mijn hobby naar binnen mag, in deze prachttoren die de stad domineert, is toch wel iets speciaals. Ik hoop het nog lang vol te houden.”

Zelf de klokken van de Domtoren luiden? Dat kan via deze digitale luidsimulator.

Domweetje

De zwaarste klok in de Domtoren, de Salvator, weegt 8.227 kilo. Die komt pas op gang als er vier luiders aan zijn touwen hangen. De Salvator is de klok die op 4 mei altijd klinkt bij de Dodenherdenking. Ook na de ramp met MH17 werd deze ‘rouwklok’ geluid.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht