Volledig scherm
Student Floris Boudens en Anton Pijpers, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht © Vereniging Vuur/Universiteit Utrecht

‘Klokkenluider’ (22) hoge declaraties Universiteitsvoorzitter nu zelf onder vuur: ‘Dit is van de zotte’

PollStudent Floris Boudens (22) ligt volgens dagblad Trouw nu zelf onder vuur, omdat hij de hoge declaratiekosten van bestuursvoorzitter Anton Pijpers van de Universiteit Utrecht ter discussie stelde. „Dat is toch van de zotte, terwijl de voorzitter zich van publiek geld laat rondrijden door een chauffeur.”

Pijpers heeft vorig jaar voor ruim 124.000 euro reiskosten gemaakt. Het grootste deel daarvan was voor een dienstauto met chauffeur. Het bedrag komt uit het declaratie-overzicht van de universiteit over 2018. Een deel van het geld ging op aan woon-werkverkeer vanuit Pijpers’ woonplaats Zutphen, in de Volkswagen Passat van de universiteit. De rest was voor dienstreizen, waarbij Pijpers soms ook gebruikmaakte van een taxi. De bestuursvoorzitter was daarnaast geregeld in het buitenland op reis. Daar besteedde hij bij elkaar nog eens 11.000 euro.

Laks

Boudens, student geschiedenis, wil een declaratieplafond van 40.000 euro en volledige transparantie over gedeclareerde kosten. Veel bijval krijgt hij niet en de medezeggenschapsraad van de universiteit reageert volgens hem veel te laks. Boudens zit ook in die raad. „Ze staan niet als collectief op tegen Pijpers, maar tegen mij”, zegt hij in Trouw. „Ze weigeren om deze misstand rigoureus van de hand te wijzen en verwijten mij dat ik naar de pers en politiek ben gestapt. De discussie verplaatst zich naar wat ik beter had moeten doen, terwijl het over het gedrag van Pijpers zou moeten gaan. Een paar collega's uit de Universiteitsraad vonden dat ik mijn excuses moet maken.”

MR-voorzitter Fred Toppen meent dat Boudens eerst met Pijpers had moeten praten en vindt dat hij de integriteit van de raad in diskrediet heeft gebracht. 

Poll

De kritiek van de medezeggenschapsraad op het handelen van de ‘klokkenluider’ is terecht

  • Eens, de ‘klokkenluider’ heeft de integriteit van de medezeggenschapsraad in diskrediet gebracht (11%)
  • Oneens, het is goed dat hij deze informatie naar buiten heeft gebracht (89%)
18678 stemmen

‘Genaaid’

Pijpers heeft volgens Boudens in een persoonlijk gesprek gezegd dat hij zich ‘genaaid’ voelde en dat zijn declaraties ‘transparant, eerlijk en rechtmatig’ zijn. Pijpers beseft volgens de woordvoerder wel dat het gaat om een ‘groot bedrag’. Hij hoopt de kosten de komende tijd te verlagen, onder meer door van zijn huidige woonplaats Zutphen naar Utrecht te verhuizen. Ook zegt de woordvoerder dat Boudens inzage kan krijgen in de bestemmingen.

Volledig scherm
Anton Pijpers, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht. © AD

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht