Volledig scherm
© ANP

Klokkenluiders: 'Weer fraude door ambtenaar Utrecht'

UTRECHTDe gemeente Utrecht heeft een tweede ambtenaar op non-actief gesteld die in verband wordt gebracht met fraude bij aanbestedingen. Meerdere klokkenluiders melden aan het AD/Utrechts Nieuwsblad dat op de afdeling vastgoedbeheer een 'corrupte cultuur' heerst waar werk wordt 'gegund' aan vriendjes.

Vorige maand werd ook al een ambtenaar van de afdeling Utrechtse Vastgoed Onderneming (UVO) op non-actief gesteld die wordt verdacht van fraude met aanbestedingen. Dat ging om een technisch beheerder, vooral belast met buurthuizen. De tweede ambtenaar die de gemeente op 'groot verlof' heeft gestuurd, werkt ook bij de UVO.

Hoffmann Bedrijfsrecherche doet al enkele weken onderzoek op de afdeling UVO Vastgoedbeheer. De nu geschorsten zijn lagere ambtenaren, die toch de mogelijkheid hadden om klussen door te spelen aan bevriende bedrijven. Maar onafhankelijk van elkaar opererende bronnen binnen de organisatie melden dat er ook in het management wordt gesjoemeld met aanbestedingen.

Zzp'ers op grote projecten
Zo worden volgens een van de klokkenluiders in strijd met nieuwe regels zzp'ers ingeschakeld voor grote projecten van boven de 50.000 euro. De bronnen bevestigen ook dat een leidinggevende opdrachten uitbesteedt aan bekenden zonder dat vooraf aanbestedingen plaatsvinden of offertes worden ingediend.

Volgens een andere klokkenluider heerst op de afdeling een gespannen sfeer. 'Alle contacten met bestaande leveranciers zijn bevroren of opgezegd, terwijl eigen vriendjes worden bevoordeeld,' meldt een ingewijde. 'Er zijn constructies bedacht waarbij ingehuurde bouwmanagers bekenden konden bevoordelen. Veel grote projecten zijn op bovenstaande manier aan bevriende bedrijven toegespeeld.'

Opdrachten doorgesluisd
Ook is er van een elektro-technisch bedrijf een projectleider in dienst genomen, die nu opdrachten doorsluist naar zijn oude werkgever, aldus een klokkenluider.

De namen en functies van de geschorste ambtenaren en van bedrijven die de klokkenluiders noemen, zijn bekend bij de redactie.De gemeente wil nog steeds niet reageren. Ook Bas Stam, hoofd van de UVO, geeft geen commentaar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht