Volledig scherm
Jan Stam. © Douwe Anne Verbrugge

Kockengense boer Jan Stam terug bij Man Bijt Hond: ‘Ik heb het camerateam best wel gemist’

In de eerste aflevering van de ‘vernieuwde’ Man Bijt Hond, bezoekt het televisieprogramma een oude bekende: boer Jan Stam uit Kockengen. Het populaire tv-programma maakt na vier jaar afwezigheid een doorstart bij SBS6. ,,Ik heb het camerateam best wel gemist. Leuk dat ze in ieder geval voor één keer zijn teruggekeerd op mijn boerderij.”

Op het erf van de excentrieke boer uit het buurtschap Portengen is de afgelopen jaren niet veel veranderd. ,,Alleen ik ben wat ouder geworden. Hoe oud ik ben? Effe rekenen, ik ben van 1941...ehhh... 78 dus. Ja joh, oud worden is mooi, maar je krijgt wel de leeftijd dat je steeds meer in de kreukels ligt. Afgelopen jaar had ik flauwtjes door een schommelend suiker in mijn bloed, en m’n ene oog wil maar niet meewerken. Daar zie ik slecht door. Maar loop je even mee? We gaan de pinkies voeren en vers water brengen.”

Doorn in voet

Jan vult een oude melkbus die op zijn kruiwagen staat met water en neemt wat bixbrokjes mee om de pinkies uit het land te lokken. ,,In de avond wil ik ze van de polder hebben, dicht bij huis. Maar wacht effe... er zit verdikkie een doorn in mijn voet. Vanmiddag heb ik achter de schuur bramen zitten vreten. Vandaar.” Jan schuurt zijn blote voet een aantal keer over de betonnen vloer van zijn stal. ,,Zo, die is er uit. Nu kunnen we het land in naar de pinkies.”

Quote

Er klopten heel wat mensen geregeld aan voor een praatje bij mijn boerderij.

Jan Stam

Tussen 2011 en 2014 volgde een grote schare Man Bijt Hond-kijkers met veel plezier het wel en wee van het boerenleven van Jan Stam. Hij werd zo populair dat het programma door sommige mensen werd omgedoopt tot ‘Jan Bijt Hond’. ,,In die tijd klopten heel wat mensen geregeld aan voor een praatje bij mijn boerderij. Ik hield ze meestal wel aan de dijk, ik hoef ze niet binnen te hebben.”

Beroerigheidje

Voor de eerste nieuwe aflevering is het SBS6-camerateam van Man Bijt Hond deze zomer zo’n twee uur aan het filmen geweest bij Jan. Hij krijgt in die aflevering bezoek van zijn buurvrouw Brenda en haar zoon Evin. ,,Die wonen boven in het land, in het dorp. Net als ik, houdt Brenda wel van een beroerigheidje, dat mag ik wel. Veel leuker dan wanneer je alles zo serieus neemt.”

De pinkies zijn inmiddels klaar met hun gevecht om de laatste bixbrokjes, de voerbak wordt bijgevuld met een plukkie hooi. ,,Ik mot nog even de polder op om het stroomdraad te verzetten. Dan hebben de pinkies morgenochtend weer wat nieuw gras. Je mag wel mee! Zo’n avondwandeling is goed voor de conditie.” En zo keutelt het lekker door op het boerenerf van Jan. Alsof Man Bijt Hond nooit is weggeweest.

De eerste uitzending van Man Bijt Hond is maandagavond vanaf 19.30 uur te zien bij SBS6. Of Jan Stam vaker te zien zal zijn bij Man Bijt Hond is nog niet bekend.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht