Volledig scherm
De Grand Duc wordt in een vrachtwagen gereden. De afgebladderde verf wordt de komende tijd in oude luister hersteld. © Mario Broekhuis

Koetsen Kasteel de Haar met tienduizenden wattenstaafjes hersteld

Kasteel de Haar in Haarzuilens is begonnen aan een bijzondere restauratie. De drie belangrijkste koetsen die bij het kasteel horen worden de komende anderhalf jaar gerestaureerd. Daarvoor zijn alleen al tienduizenden wattenstaafjes nodig. 

Een team van specialisten gaat daarmee de oude verflagen van de rijtuigen Calèche, Grand Duc en de jachtbreak schoonmaken in het restauratie-atelier. Daarna worden de stoffen gereinigd en de gaten gevuld. 

De meer dan honderd jaar oude rijtuigen zijn alle drie om een andere reden uitgekozen voor restauratie. „Vooral de Grand Duc was er slecht aan toe. Daar is veel verf van afgebladderd. Bij de andere twee gaat het om viezigheid en missende kussens.” De jachtbreak staat bekend als sportief rijtuig en de Calèche is de meest imposante wagen van de drie. 

Terug naar het museum

De koetsen werden vroeger veelvuldig gebruikt door bewoners Étienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar en zijn echtgenote Hélène van Rothschild. Naderhand stonden de rijtuigen jarenlang opgeslagen in het depot van het Nationaal Borg & Rijtuigmuseum in het Groningse Leek. 

Na de restauratie worden ze tentoongesteld in Kasteel de Haar. „Door de koetsen in oude luister te herstellen kunnen ze straks hun verhaal weer vertellen. Ze komen terug op de plek waar ze vroeger hebben dienstgedaan”, vertelt Mario Broekhuis van Kasteel de Haar. 

Het duurt nog even voor de rijtuigen te bekijken zijn voor het publiek. De verwachting is dat ze over anderhalf jaar in het museum te vinden zijn. De restauratie kan gevolgd worden via de website van Kasteel de Haar

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht