Volledig scherm
©

Kommer en kwel op Utrechtse autoboulevard

Ambitieuze plannen om de verpauperde autoboulevard Overvecht in Utrecht nieuw leven in te blazen, lijken op een mislukking af te stevenen. Bedrijven vallen om als dominostenen, onkruid groeit uit de scheve stoepen en nog bestaande ondernemers hebben ogenschijnlijk geen geld meer om gevels en ramen te onderhouden. Het bedrijventerrein oogt als een slagveld.

Klanten van garageketen ATU aan de Fransicusdreef die afgelopen weken hun winterbanden lieten  verwisselen, kregen ze meteen mee naar huis. De garage met 11 vestigingen in Nederland houdt er eind juni mee op ,,Een volgende bandenwissel zit er niet meer in helaas,'' merkte de medewerker van de garage op.

Het einde van de garage betekent dat bedrijventerrein Nieuw Overvecht, zoals het gebied sinds drie jaar formeel heet, er een zoveelste spookpand bij krijgt. Ruim 11.000 vierkante meter staat leeg, zegt de gemeente, maar dat is een positieve kijk op de zaken, zeggen de ondernemers die we spreken.

Volledig scherm
©

Likje verf
De borden te huur en te koop zijn niet te tellen. Maar ook de bestaande bedrijven die het hoofd boven water pogen te houden, zuchten onder de economische crisis. Carpetright, toch geen kleine jongen, symboliseert de teloorgang. De pui schreeuwt om een likje verf. Ramen lijken al weken niet gelapt en onkruid schiet uit de scheve stoeptegels. Met kortingen die oplopen tot 75 procent smeken bedrijven de klanten toch alsjeblieft naar binnen te komen.

De Tegelgigant is zo'n bedrijf dat de spullen bijna voor niets weggeeft. Eigenaar Piet Panhuis zet 's morgens plichtsgetrouw de banners voor de ingang. Niet voor lang meer. ,,Ik ga de zaak in juni voorgoed sluiten. Het is niet meer te doen. De mensen komen hier naar badkamertegels kijken om ze verderop bij de Gamma of op internet te kopen. Ik ben 2,5 jaar geleden naar Overvecht een gekomen omdat de plannen voor dit gebied er goed uitzagen. De gemeente was soepel voor nieuwe bedrijven en beloofde te investeren in groen en infrastructuur.  Dat hebben ze ook gedaan, maar niettemin vallen de bedrijven bij bosjes om.''

Volledig scherm
©

Reuring
Positieve ontwikkelingen zijn er gelukkig ook nog te melden op Nieuw Overvecht. De komst van een nieuwe Gamma, Jumbo, Leen Bakker en Basic Fit zorgen voor wat reuring op de boulevard. Maar de autobedrijven die er nog zijn, profiteren daar nauwelijks van.

Van der Plaats, meer dan 50 jaar een begrip in Utrecht als dealer van onder meer Mitsubishi en Seat, weigert te capituleren. Het bedrijf verkoopt alleen nog ocassions. ,,Op de bovenverdieping van onze showroom handelen we sinds drie weken in tweede hand goederen. Meubels. kleding noem het maar op. Mensen kunnen hun spullen bij ons aanbieden. Wij verkopen het en delen de opbrengst met hen,'' zegt mevrouw Van der Plaats, die aan de wieg stond van het familiebedrijf.

Volledig scherm
©

Kofferbakverkoop
Op het reusachtige autoplein houdt Van der Plaats volgende week voor het eerst een kofferbakverkoop. ,,Je moet wat,'' zegt Van der Plaats. ,,Je kunt wachten tot je failliet gaat, maar ook proberen te overleven. Ik ben een positief ingesteld mens. Met de komst van de Jumbo en Gamma is er weer volk op de boulevard. Die proberen we naar ons te trekken. We hadden een paar jaar geleden 53 man personeel, nu nog 7. Alleen voor de aan grote importeurs gebonden autodealers is er nog een beetje toekomst. Wij proberen het hoofd op andere manieren boven water te houden.''

Het zijn dappere ondernemers die  het zinkende schip weigeren te verlaten.
De gemeente Utrecht probeert het tij op Overvecht al sinds 2010 te keren met diverse projecten die het gebied een economische impuls moeten geven. ,,Er is geïnvesteerd in de uitstraling, meer variatie in het aanbod, veiligheid en sociale binding met de woonwijk,'' ligt woordvoerder Mara Hoogveld toe. ,,Maar de economische markt kunnen we niet beïnvloeden.''
Ook de ondernemersvereniging Nieuw Overvecht trekt er hard aan. Voorzitter Simon Fortuyn houdt de moed erin door te wijzen op de nieuwe grote ketens die er zijn neergestreken. ,,Ik ben best positief over de toekomst.''

Die toekomst ligt voor het personeel van garage ATU en de Tegelgigant niet op Overvecht. Ze sluiten de deuren voorgoed

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht