Volledig scherm
Koning Willem-Alexander was vandaag in Utrecht, maar hij liet zich niet verleiden tot deelname aan de Utrechtse lobby om het Eurovisiesongfestival binnen te halen. © ANP

Koning mengt zich niet in Utrechtse songfestivallobby

Koning Willem-Alexander, vandaag aanwezig in Utrecht, liet zich niet verleiden tot deelname aan de Utrechtse lobby om het Eurovisiesongfestival binnen te halen. De koning verontschuldigde zich lachend toen de directeur van citymarketing ineens over het liedjesspektakel begon.

De koning liet zich dinsdag in Utrecht door Cor Jansen, de nieuwe directeur van Citymarketing, niet verleiden tot deelname aan de Utrechtse lobby om de organisatie van het Eurosongfestival binnen te halen. Jansen wilde daar aan het slot van het bezoek van de koning aan ‘Taal Doet Meer’ over beginnen, in het besef overigens dat Willem-Alexander zich niet in de discussie kon mengen. 

Volledig scherm
© ANP

Utrecht strijdt samen met nog vijf andere steden om de organisatie van het Eurovisiesongfestival, dat dankzij de winst van Duncan Laurence volgend jaar naar Nederland komt. Ook Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Den Bosch en Maastricht/Limburg willen het evenement graag organiseren. Na Leeuwarden en Den Haag trok Breda zich maandag terug. De geïnteresseerde steden hebben tot 10 juli om een bidbook in te dienen.

‘Presenteren aan de wereld’

Het evenement is volgens de koning een mooie gelegenheid om Nederland aan Europa en de hele wereld te presenteren. Dat zei Willem-Alexander eind mei, vlak nadat Duncan Laurence had gewonnen, tijdens een werkbezoek aan Duitsland. De koning zei te hopen dat “onze Duitse vrienden en buren” ook naar Nederland zouden komen om het evenement mee te maken. “We doen dit niet alleen, maar samen.”

Vuelta

Het songfestival was niet het enige evenement dat ter sprake kwam bij de visite aan een van de winnaars van het Appeltje van Oranje, de jaarlijkse prijs van het Oranjefonds. Ook de Ronde van Spanje, de Vuelta, die volgend jaar in Utrecht start, kwam aan de orde. Jansen zocht gastvrouwen en gastheren en vond die wellicht bij de ‘eigen kracht lunch’, die Taal Doet Meer organiseert om mensen te helpen bij het zoeken naar werkervaring of (vrijwilligers)werk.

Het koninklijk werkbezoek was bedoeld om zelf een kijkje te nemen bij de al dertig jaar actieve organisatie, die met maar liefst duizend vrijwilligers zorgt dat ‘anderstalige’ Utrechters kunnen deelnemen in de samenleving. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht