Volledig scherm
Zomers plaatje van auto’s aan een elektrische laadpaal © Gemeente Utrecht

Koning Willem-Alexander bij lancering ‘superslimme laadpalen’ in Utrecht

Koning Willem-Alexander woont op 21 maart de lancering bij van een nieuw energie- en mobiliteitssysteem in Utrecht. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekendgemaakt. Het systeem, ontwikkeld door Renault en We Drive Solar, is een netwerk door de stad van laadpalen, voorzien van zonnepanelen, die elektrische auto’s kunnen laden en ontladen.

De auto kan op piekmomenten zonne-energie teruggeven aan het elektriciteitsnetwerk. Hierdoor is de auto een soort oplaadbare batterij op wielen. De nieuwe techniek is zo ingedeeld dat in de toekomst verschillende automerken van de palen gebruik kunnen maken. Utrecht is de eerste gemeente die ervoor heeft gekozen het nieuwe netwerk in gebruik te nemen.

Het project komt voort uit de intentieverklaring die door Renault en economische partners van het automerk is ondertekend in het bijzijn van de koning en koningin Máxima tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk in 2016. In deze verklaring staan afspraken over onder meer de ontwikkeling van de ‘batterij op wielen’ en deelmobiliteit op zonnestroom.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht