Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan Utrechtse wijken Overvecht en Veemarkt

VideoKoning Willem-Alexander heeft vanmiddag Overvecht en Veemarkt in Utrecht bezocht. Samen met minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) ging hij langs energieprojecten in de wijken en sprak hij met inwoners. De gesprekken gingen vooral over woningnood en aardgasvrij wonen.

Met een bezoek aan buurtcafé Voorveldse Hof en een wandeling door Veemarkt trapte de koning zijn urenlange bezoek vanmiddag af. Gesproken is hier over woningtekorten en hindernissen bij nieuwbouw. Personeelstekort bij bouwers werkt vertragend voor nieuwbouw, zo werd duidelijk in de wijk. De woningnood in Utrecht stad – 60.000 huizen tot 2040 – en omgeving – ruim 100.000 huizen – loopt op.

Willem-Alexander maakte in Veemarkt ook kennis met ‘de Deeltuin’ en ‘de Smaaktuin, waar bewoners spullen zoals auto’s, fietsen, gereedschap en een gezamenlijk binnenhof delen.

Voorbeeldwoning

Het bezoek aan Overvecht ging vervolgens vooral over de energietransitie in deze jaren 60-wijk. De bedoeling is dat Overvecht-Noord in 2030 aardgasvrij is. Het gezelschap bekeek een voorbeeldwoning aan de Camera Obscuradreef, waar door goede isolatie, warmtepompen en warmteterugwinning energieneutraliteit is bereikt. In deze woning kunnen Utrechtse huurders ook op proef wonen.

In Overvecht wandelden de koning en de minister tenslotte langs een energieleverende flat aan de Henriëttedreef. Hier hangen zonnepanelen en warmtepompen langs de gevel en staat een windturbine op het dak. Ook ging het gezelschap naar de Costa Ricadreef, waar het gesprek met bewoners ging over aardgasvrij wonen. Ook werd een proefwoning bezocht en zorgen over hoge kosten en verbouwingsperikelen besproken.

Serie

Het verrassingsbezoek aan de buurt maakt deel uit van een serie werkbezoeken van de koning met ministers en staatssecretarissen in het land.

Volledig scherm
Koning Willem Alexander en minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) brengen een bezoek aan Utrecht. © ANP
Volledig scherm
Koning Willem Alexander en minister Kajsa Ollongren. © ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht