Volledig scherm
Koningsdag 2014, Neude, Utrecht. Zo druk als toen wordt het niet, maar een feestje is er wel. © De Jonge Angeliek

Koningsdag ‘light’ in Utrecht: toch nog enkele pleinfeesten

Een aantal grote pleinen in de Utrechtse binnenstad zal naar verwachting met Koningsdag toch nog redelijk volstromen. Het Janskerkhof is weer net als andere jaren een feestplein en op de Neude en het Domplein worden feestjes in afgeslankte vorm gebouwd, met muziek en mobiele taps op de pleinen. 

Quote

Het wordt geen dancefeest, maar wel laagdrempe­lig en gezellig

horeca-ondernemer Sidney Rubens

De horeca dreigde de stekker uit de feesten te trekken, omdat ze aanhikt tegen de hoge kosten voor vergunningen en de strengere eisen die gemeente Utrecht stelt. Maar uiteindelijk heeft de gemeente toch nog vergunningen verstrekt aan horecaondernemers die op Koningsnacht en Koningsdag activiteiten gaan organiseren. Met een aantal ondernemers is de gemeente nog in gesprek over vergunningen voor festiviteiten. De horeca wil het feest niet helemaal ongemerkt voorbij laten gaan en organiseert nu een Koningsdag light.

Op het Janskerkhof is het naar verwachting weer net zo’n groot feest als voorgaande jaren, zo verwacht horecaondernemer Sidney Rubens. ,,We hebben dj’s die feestmuziek draaien. Het wordt geen dancefeest, maar wel laagdrempelig en gezellig. We gaan het plein met hekken afsluiten om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijkertijd binnen komen, maar het feest is voor iedereen gratis toegankelijk.”

Utrechtsche Studenten Corps

De gezamenlijke horecaondernemers van het Janskerkhof richten zich op een 18-pluspubliek. Op het Janskerkhof is daarnaast ook een feest, zoals dat jaarlijks wordt georganiseerd door het Utrechtsche Studenten Corps.  Zowel op Koningsnacht als op Koningsdag is er op het Janskerkhof feest.

Ook de Neude blijft niet leeg. Theo Burger, eigenaar van De Beurs, bevestigt dat er toch wel wat activiteiten zijn op Koningsdag en de nacht ervoor. ,,Er staat een mobiele bar op het plein en een dj draait achtergrondmuziek. De Neude is dus niet het grote feestplein als andere jaren, maar er is zeker wel wat te doen.”

Burger en andere horecaondernemers zijn ook al met de gemeente in overleg over Koningsdag 2020. ,,We hopen dat we dan wel weer een gewone Koningsdag met alles erop en eraan kunnen houden.”

Domplein

Ook op het Domplein is er met Koningsdag een ‘klein feestje’ zoals eigenaar Marco Terlou van Grandcafé Lebowski het omschrijft. ,,Met de buren van Walden gaan we op de terrassen een feestje bouwen. Ik schat voor zo’n 300 bezoekers. We hebben daarvoor een vergunning aangevraagd en zullen zelf zorgen voor de handhaving op het terras.” De kans dat er toch duizenden bezoekers naar het Domplein stromen is aanwezig, zo schat Terlou in. ,,Dan zal de politie of de gemeente moeten handhaven.”

De gemeente heeft de horeca van het Domplein onlangs toch nog benaderd om een feest op het grote plein te houden, zegt Terlou.  ,,Ze  kunnen niet inschatten hoe groot de toeloop in de stad is, terwijl er geen activiteiten zijn. Ze hebben liever dat er dan wel wat te doen is voor de vele mensen. Ook in het belang van openbare orde. Ik schat de kans niet erg hoog in dat we aan het verzoek van de gemeente gaan voldoen, want dan zitten we met hetzelfde vergunningenverhaal als waar we nu tegen aanlopen.” 

De horeca heeft problemen met de dure vergunningen van de gemeente en de strenge eisen voor beveiliging en geluid. Om uit de kosten te komen, wilde de horeca op Koningsdag een paar uur langer door kunnen gaan met de feesten, maar de gemeente wil dat om 18.00 uur de muziek uitgaat en de taps op de pleinen dichtgaan en gaat niet in op dat verzoek van de horeca.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht