Volledig scherm
© ANP

Koopzondagen Wijk bij Duurstede komen er snel aan

Over het instellen van 52 koopzondagen in Wijk bij Duurstede hoeven VVD, GroenLinks en PCG het tijdens de formatie niet meer te hebben: die komen er. Want de gemeenteraad besluit daar op 24 april toe. Waarschijnlijk zal alleen de PCG (drie van de negentien zetels) tegenstemmen.

Morgenavond is het eerste gesprek van VVD, GroenLinks en PCG met VVD-formateur Reinout Woittiez uit Doorn. Dat vindt achter gesloten deuren plaats.

In de gesprekken met informateur Dirk Zandleven werd er nog van uitgegaan dat  de koopzondagen een vrije kwestie in het coalitieakkoord van rechts, links en christelijk zouden worden. Maar de nieuwe gemeenteraad laat er geen gras over groeien. VVD, D66 en SP komen op 24 april met moties, die op royale steun kunnen rekenen. Waarmee de winkeliers de vrijheid krijgen om hun winkeldeuren net zo vaak op zondag te openen als ze willen.

‘Zwarte dag’

Quote

Ik word er verdrietig van maar menselij­ker­wijs zijn de koopzonda­gen niet langer tegen te houden

Hans Marchal, PCG

Voor PCG-leider Hans Marchal, een voorvechter van zondagsrust, wordt 24 april ‘een zwarte dag’. ,,Ik word er verdrietig van, maar menselijkerwijs zijn de koopzondagen niet langer tegen te houden. Ook al ben ik ervan overtuigd dat koopzondagen voor Wijk geen goede zaak zijn. Zeker niet voor al die winkeliers met een kleine winkel, die nu gedwongen worden ook open te gaan. Enkel en alleen omdat de supermarkten maar doordrammen.”

Vier jaar lang kon Marchal in de coalitie van zijn partij met GroenLinks en SP de rem erop houden. Onder druk van winkeliers werd het aantal koopzondagen geleidelijk opgevoerd tot twintig. Dat waren de zondagen waarop ook het cultureel rondje langs galeries kon worden gelopen en de zondagen dat er evenementen in de binnenstad waren.

Afspraak

Hans Marchal: ,,Ik ben en blijf de wethouders Wil Kosterman en Jeroen Brouwer dankbaar dat zij de collegeafspraken - ondanks de druk van buiten - gestand hebben gedaan. Voor hen gold: afspraak is afspraak. Met hen was eigenlijk ook al afgesproken dat het een vrije kwestie zou worden als we met zijn drieën zouden doorgaan. Maar dat hoeft nu niet meer. De nieuwe raad regelt het zelf.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht