Koos Spee (inzet) over de wegpiraat in de Porsche Panamera: “De remweg is in dit geval 351 meter lang. Ontzettend veel.”
Volledig scherm
Koos Spee (inzet) over de wegpiraat in de Porsche Panamera: “De remweg is in dit geval 351 meter lang. Ontzettend veel.” © Bram Petraeus/ANP

Koos Spee verbluft over ‘uitzonderlijk hoge snelheid’ wegpiraat in Porsche

Pas 22 jaar oud en dan al gepakt worden, omdat je met 265 kilometer per uur over de snelweg A27 bij Utrecht raast. Het gedrag van de Maarssense snelheidsduivel afgelopen weekeinde zorgt voor veel verbazing. Ook Koos Spee, voormalig landelijk verkeersofficier van Justitie, is verbluft: ,,Deze snelheid is uitzonderlijk hoog.”

Hij mocht 120 kilometer per uur met zijn Porsche Panamera, maar wist ruim de dubbele snelheid te halen. Hij moest zijn rijbewijs én zijn auto inleveren en moet nu afwachten hoe de rechter over hem oordeelt.

Hogesnelheidstrein

De snelheid van 265 kilometer per uur is te vergelijken met een hogesnelheidstrein (250-320 kilometer per uur) of een landend vliegtuig (280 kilometer per uur). De Maarssenaar heeft er geen snelheidsrecord mee behaald; op bestwelsnel.nl werd er vanochtend nog een snelheid van 299 kilometer per uur gemeten in de buurt van het Friese Wolvega. 

Voormalig landelijk verkeersofficier van Justitie, Koos Spee, spreekt over het incident waarbij de ‘uitzonderlijke hoge snelheid’ niet als ’dagelijkse kost’ kan worden gezien. De jongen bracht niet alleen het gevaar dichtbij voor zichzelf, maar ook voor andere automobilisten. ,,Met die hoge snelheid maak je vele meters binnen een seconde. En hoe sneller de bestuurder rijdt, hoe langer de remweg wordt.’’ Spee rekent even en zegt: ,,De remweg is in dit geval 351 meter lang. Ontzettend veel.’’ 

Quote

De remweg is in dit geval 351 meter lang. Ontzettend veel

Koos Spee, voormalig landelijk verkeersofficier van Justitie

Dat de Maarssenaar extreem hard reed, blijkt ook uit boetetabellen op internet: die lopen tot maximaal 45  kilometer meer per uur. De officier van justitie beslist bij alle snelheden daarboven welk boetebedrag wordt afgegeven. 

Macht

Velen mensen vragen zich op Twitter af hoe deze bestuurder al op 22-jarige leeftijd een Porsche kan rijden en dan ook nog eens met zulke snelheden. Volgens een medewerker van Autocentrum Maarssen daagt een Porsche, meer dan andere auto’s, uit om sneller te rijden. Maar verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen weet dat iedere bestuurder zo nu en dan het gas in wil trappen en legt uit: ,,Tijdens het autorijden krijg je te maken met de meest primitieve kant van jezelf. Je voelt je anoniem en vol macht.’’

Daarnaast is volgens de verkeerspsycholoog de drang naar vrijheid als bestuurder groot. Als die vrijheid wordt ingeperkt, ontstaat er in sommige gevallen overdrijving. Hij weet ook dat mensen soms te hard rijden, omdat het ‘fijn en leuk’ is. De verkeerspsycholoog legt uit: ,,Als bestuurder beheer je de machine en bepaal je wie je inhaalt en hoe snel je gaat.” Maar hij concludeert ook dat ‘de meeste mensen een goed geweten hebben en zich weten te beheersen’.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht