Volledig scherm
PREMIUM
Tjeerd en Frederiek kijken in de woning, Julie Groen geeft meer informatie © Shody Careman

'Kopers betalen wel, zelfs meer dan ze kunnen'

huizenmarktDe huizenmarkt is, vooral in de grote steden, oververhit. Deze krant keek op Open Huizendag mee in de meest gewilde buurt van Utrecht, Wittevrouwen. ,,Schandalig hoe de markt hier werkt.''

Quote

Als we dit kopen voor Frederiek en twee andere studenten die ons huur betalen, dan is het een prima oplossing voor ons spaargeld.

Tjeerd

Ze kijken naar hetzelfde maar zien iets anders. Bij Frederiek (18) dringt zich het ene na het andere visioen op: van theemiddagen en wijnavonden met vriendinnen, veroveringen die blijven slapen of toch nog maar niet, van dagen achtereen blokken, van het ware studentenleven hier op jezelf in hartje Utrecht - en niet meer de dagelijkse geestdodende busrit vanaf het ouderlijk huis in Amerongen. Hier een lik verf, daar een nieuw behangetje, ze komt er wel uit in de Zandhofsestraat 126.

Haar vader Tjeerd grijnst: ,,Dat is allemaal cosmetisch, dat maken we in orde. Ik denk nu vooral praktisch: kunnen we hier drie mensen plaatsen?'' Want dat is hun plan, daarom zijn ze hier op Open Huizendag, in dit driekamerappartement met tuintje in de hypergewilde wijk Wittevrouwen. Waar de huizen sneller verkocht lijken te worden dan de biologische rundergehaktballetjes in tomatensaus bij de buurttraiteur om de hoek. Waar de vraagprijs steeds vaker een vanafprijs is, waar je overal om je heen huizenbezitters hoort roezemoezen: 'We kunnen vragen wat de gek ervoor geeft'. Hier in Wittevrouwen lopen heel wat gekken rond, die geven wat ze kunnen. En soms nog wat meer.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht