Volledig scherm
Directeur Van Vlimmeren voor het oude postkantoor, waar de bibliotheek naartoe verhuist. © Jeroen Jumelet

'Kort het salaris van directeur Utrechtse bieb'

Een groot deel van de gemeenteraad wil dat directeur Ton van Vlimmeren van de Utrechtse bibliotheek een deel van zijn salaris (143.000 euro) inlevert. De coalitiepartijen GroenLinks en SP, alsmede Stadsbelang Utrecht vinden het onwenselijk dat Van Vlimmeren vijftien medewerkers wil ontslaan, maar zelf de dans ontspringt.

Van Vlimmeren verdient meer dan burgemeester Jan van Zanen en de Utrechtse wethouders. Groenlinks-raadslid Steven de Vries: ,,Ik vind het nu al niet aan de samenleving uit te leggen waarom Van Vlimmeren meer verdient dan de burgemeester. Dat hij 15 man op straat wil zetten, maakt het nog erger.''

Volgens De Vries en SP-fractievoorzitter Tim Schipper moet de directeur van de bibliotheek zelf de eerste stap zetten, wanneer het personeel gevraagd wordt in te krimpen.

Privatisering
De bibliotheek Utrecht is in 2013 geprivatiseerd. Sindsdien is oud-gemeenteambtenaar Van Vlimmeren directeur en is diverse keren in de Utrechtse politiek over de hoogte van zijn salaris gesproken. Komend jaar krijgt de bieb ruim 11 miljoen subsidie van de gemeente.

Sinds de privatisering heeft de gemeenteraad geen zeggenschap meer over het salaris van de bibliotheek-directeur.

Vragen
GroenLinks, SP en Stadsbelang Utrecht hebben vrijdag aan burgemeester en wethouders schriftelijke vragen gesteld over de ingrijpende reorganisatieplannen. De PvdA wil eerst in gesprek met Van Vlimmeren en voorkomen dat er gedwongen ontslagen vallen, aldus raadslid Gadiza Bouazani.

De Utrechtse bibliotheek, met ongeveer 160 medewerkers, wil reorganiseren, mede omdat ze minder subsidie van de gemeente krijgt en meer klantgericht wil gaan werken. Het plan is om 15 medewerkers te ontslaan en meer vrijwilligers het werk te laten doen.

Vrees
Dat is met name de linkse fracties en vakbond FNV in het verkeerde keelgat geschoten. Zij vrezen verdringing op de arbeidsmarkt en in het ergste geval sluiting van (een van de twaalf) wijkfilialen.

De centrale vestiging van de bibliotheek wil over twee jaar verhuizen van de Oudegracht naar het postkantoor op de Neude.

Van Vlimmeren wil niet reageren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht