Volledig scherm
Ook omstanders hielpen mee bij het evacueren van de oudere bewoners van zorgcentrum ’t Heycop in Breukelen. © ANP

Kortsluiting motor van zonwering lijkt oorzaak brand zorgcentrum ’t Heycop

De brand in het woonzorgcentrum ‘t Heycop in Breukelen lijkt zeer waarschijnlijk te zijn ontstaan door kortsluiting in het motortje van een zonwering. Dat blijkt na onderzoek van de politie. De woningbouwvereniging Vecht en omstreken laat daarom de veiligheid van alle motortjes van de zonneschermen controleren door een erkend monteur.

Bert van Rossem, directeur van corporatie Vecht en omstreken, zegt dat daar maandag met drie mannen aan gewerkt wordt. „De zonneschermen zijn niet van ons, maar van de bewoners. Maar wij voeren de controle uit, omdat dit voor bewoners niet te doen is. De schermen kom je van alle bouwjaren en merken tegen. We willen zeker weten dat ze allemaal goed functioneren.”

Maandag moet ook duidelijk worden wanneer de 130 bewoners van het seniorencomplex weer terug kunnen naar hun woningen, nadat het complex eind vorige maand grote rook- en roetschade opliep nadat één woning uitbrandde. De corporatie streeft naar volgende week zaterdag 18 augustus, maar het is de vraag of die datum gehaald kan worden, omdat er nog veel in het pand moet gebeuren.

Quote

Pas wanneer de brandweer het pand veilig verklaart, kunnen de bewoners weer terug naar hun huis

Bert van Rossem

De woningen repareren en schoonmaken blijkt meer werk te zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Zo komen er bijvoorbeeld 70 nieuwe voordeuren en deurposten. Die waren opengebroken door de brandweer tijdens de ontruiming. Daarnaast laat de woningbouwvereniging de wanden schilderen en de centrale ruimte, trappenhuis en de luchtschachten schoonmaken.

Ook zorgt Vecht en omstreken onder andere voor controle en reparatie van een lift, de technische installaties en de riolering. „Als alles is schoongemaakt en gerepareerd moet de brandweer het gebouw en de woningen controleren op brandveiligheid”, zegt Van Rossem. „Pas wanneer de brandweer het pand veilig verklaart, kunnen de bewoners weer terug naar hun huis.”

Optimistisch

Hoewel er nog veel werk te doen is, is van Rossem ‘optimistisch’ over de streefdatum van 18 augustus. „Ook dit weekend zijn er dertig mensen in het pand aanwezig om schoon te maken. We doen ons uiterste best om deze datum te halen. Maandag steken we met een team de koppen bij elkaar en bepalen we wat haalbaar is. ’s Avonds organiseren we nog een bewonersavond.”

Bij de brand raakten twaalf mensen gewond. De laatste twee gewonden zijn vorige week uit het ziekenhuis ontslagen. De senioren verblijven tot nog toe grotendeels in Hotel Plesman op het Landgoed Nyenrode, in andere hotels, bij familie en in een zorghotel van Van der Valk.  

Volledig scherm
Hulpdiensten bij een zeer grote brand in zorgcentrum 't Heycop in Breukelen. © ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht