Volledig scherm
Het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. © Marnix Schmidt

Kraamafdeling van St. Antonius Nieuwegein nog maand dicht

De kraamafdeling van het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein blijft in ieder geval deze maand nog dicht. Eind april ging de afdeling vanwege personeelstekort op slot. Vrouwen die bevallen wijken soms noodgedwongen uit maar Blaricum, Amersfoort of zelfs Amstelveen.

Het ziekenhuis probeert in samenwerking met andere ziekenhuizen de tekorten op te vangen, maar dat lukt niet altijd.,,Het is een heel vervelende situatie'', zegt een verloskundige die haar naam liever niet noemt. ,,Want wie let er op mijn andere patiënten als ik met een vrouw in een ziekenhuis in Amstelveen zit? Gelukkig proberen de ziekenhuizen samen te werken, maar er is niet altijd overal ruimte. Ik hoop dat het personeelstekort snel is opgelost.''

Het St. Antonius Ziekenhuis, Diakonessenhuis en het geboortecentrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) hebben afgesproken onderling meer en vaker informatie uit te wisselen over de capaciteit die beschikbaar is. Daardoor is de geboortezorg bij de ziekenhuizen gegarandeerd. Ook komt er een portaal voor de acute zorg, waar verloskundigen uit de regio Utrecht in één overzicht zien waar er plek is.

Vervelend

Quote

We begrijpen dat het voor zwangeren en verloskun­di­gen heel vervelend is als je voor je bevalling aangewezen bent op het ziekenhuis

Yvonne Boerkamp

Het ziekenhuis St. Antonius begrijpt de problemen en werkt hard aan een oplossing. ,,We begrijpen dat dit voor zwangeren en verloskundigen, met name uit Nieuwegein en omgeving, heel vervelend is als je voor je bevalling aangewezen bent op het ziekenhuis'', zegt Yvonne Boerkamp, afdelingshoofd geboortezorg. ,,We willen daarom zo snel als mogelijk weer terug naar de oude situatie.”

Het werven en opleiden van personeel kost tijd. Boerkamp: ,,Tijd die nodig is om personeel te werven, zieken te re-integreren, nieuwe medewerkers in te werken én verpleegkundigen op te leiden tot gespecialiseerd verpleegkundigen. Ik verwacht daar in ieder geval nog tot en met september dit jaar voor nodig te hebben.''

Boerkamp zegt dat het ziekenhuis ook met tijdelijke krachten werkt. ,,Maar die zijn zeer beperkt beschikbaar. Verder onderzoeken we welke taken in het verpleegkundig pakket eventueel door anderen gedaan zouden kunnen worden. Met al deze inspanningen willen we ervoor zorgen dat we niet alleen zo snel mogelijk weer op volle sterkte zijn, maar ook toekomstbestendig.” 

Geen plek

Verloskundige Gwendolyn is vorige week nog met een vrouw richting Blaricum gereden. Noodgedwongen. „Vijfentwintig minuten in de auto met een een zwangere vrouw die volop weeën had. Dat is lang. Dan heb je drie ziekenhuizen in Utrecht en moet je uiteindelijk uitwijken naar Blaricum. Eerst heb ik naar ziekenhuis één gebeld, toen naar nummer twee, vervolgens naar nummer drie en toen weer een keer naar nummer één. Maar ze hadden geen plek.”

Het is volgens Gwendolyn niet zo dat er zoveel bevallingen zijn, maar de ziekenhuizen missen gewoon gespecialiseerde handen aan het bed. Ze kunnen volgens de verloskundige niet de zorg bieden die nodig is. Klinisch verloskundigen die in dienst zijn van het ziekenhuis zijn er wel, hoewel daar volgens de verloskundigen altijd vraag naar is, maar gespecialiseerde verpleegkundigen en kraamzorg, daar ontbreekt het vooral aan. „De vrouwen die moeten bevallen zijn hier de dupe van.”

Elke twee weken is er met de verloskundigepraktijken en de ziekenhuizen intensief overleg. Maar ook de ziekenhuizen kunnen volgens haar geen ijzer met handen breken.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht