Volledig scherm
© ANP

Kritiek op Universiteit Utrecht vanwege subsidie van Philip Morris

De Nederlandse Vereniging voor Oncologie (NVvO) heeft in een open brief aan het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht hard uitgehaald naar onderzoeker John Vervaele. Die accepteerde namelijk subsidie van Philip Morris voor een onderzoek naar wetten die illegale tabakshandel moeten voorkomen. 

Het bedrijf bezit met Marlboro het grootste sigarettenmerk ter wereld. De NVvO wil dat de universiteit per direct de banden met de sigarettenfabrikant verbreekt. De open brief van de organisatie verscheen afgelopen weekend. „Met groot ongenoegen lazen wij dat prof. dr. John Vervaele 
van de Universiteit Utrecht met uw instemming een onderzoekssubsidie van sigarettenfabrikant Philip Morris heeft geaccepteerd. Wij adviseren u met klem om deze schadelijke band met de tabaksindustrie onmiddellijk te verbreken.”

Onbegrijpelijk

Quote

De tabaksindu­strie (met name Philip Morris) stimuleert de productie en verkoop van tabak, schuwt daarbij geen oneigenlij­ke methoden en saboteert systema­tisch iedere serieuze aanpak van tabaksbe­strij­ding. Roken is een medische, menselijke en maatschap­pe­lij­ke ramp

De NVvO

Volgens de vereniging, een koepelorganisatie van 25 beroepsverenigingen in de Nederlandse kankerbestrijding, is het onbegrijpelijk dat de Universiteit Utrecht geld accepteert van Philip Morris.  „De tabaksindustrie (met name Philip Morris) stimuleert de productie en verkoop van tabak, schuwt daarbij geen oneigenlijke methoden en saboteert systematisch iedere serieuze aanpak van tabaksbestrijding. Roken is een medische, menselijke en maatschappelijke ramp.”

Vervaele is sinds 1987 verbonden aan de universiteit en werd in 1996 hoogleraar economisch en Europees strafrecht. Zijn onderzoek gaat over handhaving van wetten die de illegale tabakshandel moet zien te voorkomen. Tegen Digitaal Universiteitsblad DUB zei Vervaele dat hij zijn onderzoek onafhankelijk kan doen en dat Philip Morris geen invloed heeft op de onderzoeksresultaten en dat hij snapt dat er weerstand is tegen het geld dat hij ontvangt. „Roken is ongezond. De UU heeft een faculteit Geneeskunde, een academisch ziekenhuis en veel specialisten op het gebied van kankeronderzoek. Als College van Bestuur moet je een onderzoek gefinancierd door een tabaksfabrikant dan wel kunnen verantwoorden voor de hele instelling.”

Vrijheid van wetenschap

Volgens Vervaele was het College van Bestuur aanvankelijk ook tegen de subsidie, zo zegt hij tegen DUB. Aanvankelijk kreeg hij dan ook geen toestemming, maar na lang beraad kwam die er toch. „Vrijheid van wetenschap en het belang voor maatschappij en wetenschap gaf toch de doorslag.” Het onderzoek moet volgende maand van start gaan.

De NVvO hoopt desalniettemin dat de universiteit stopt met de samenwerking en waarschuwt voor een imagoprobleem. „Deze banden schaden niet alleen de Universiteit Utrecht, maar ook het imago van het onafhankelijke onderzoek in Nederland, in het bijzonder van het kankeronderzoek. Wij hopen dan ook dat u snel een einde maakt aan de banden met de tabaksindustrie.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht