Volledig scherm
De polder Rijnenburg ten zuidwesten van Utrecht, die Utrecht de komende vijftien jaar wil benutten om energie op te wekken met zon én wind. © Hans Geerlings

Kritische vereniging windmolens toch welkom met stand op bijeenkomst

De kritische vereniging Buren van Rijnenburg en Reijerscop, fel tegenstander van windmolens, zijn door de gemeente Utrecht alsnog uitgenodigd voor een bijeenkomst vandaag over de plannen van Utrecht om de polders Rijnenburg en Reijerscop vol te zetten met zonnepanelen en of windmolens.

Aanvankelijk mocht de vereniging van de gemeente geen tafel of standje houden tijdens eens eerste werkbijeenkomst over de toekomst van de polder in de Schalm in De Meern. Dat leidde tot woede bij de Buren van Rijnenburg en Reijerscop. Maar mede op verzoek van de gemeente Nieuwegein krijgt de organisatie nu toch de gelegenheid om een stand op te bouwen.

Utrecht wil de polder de komende vijftien jaar het liefst benutten om energie op te wekken met zon én wind. De gemeenteraad heeft het college vorig jaar opdracht gegeven om te zorgen dat initiatiefnemers met belanghebbenden meerdere scenario’s ontwerpen voor het energielandschap. De eerste schetsen worden vandaag vanaf 16.00 uur vertoond tijdens een inloopbijeenkomst.

Ondertussen beschouwt een deel van de meedenkers aan de verschillende scenario’s het inspraakproces als mislukt. Zes leden van een ‘meedenkgroep’ stapten onlangs op, omdat zij het gevoel hadden voor spek en bonen mee te doen. ,,Er wordt stelselmatig niet geluisterd naar wat wij in te brengen hebben’’, liet Maurice Kassing namens de opgestapte leden onlangs aan het AD weten.

Eigen scenario

Wethouder Lot van Hooijdonk schrijft aan de gemeenteraad er geen heil in te zien om door te gaan met de overige zeven leden (te weinig mensen) of aangevuld met nieuwe leden, omdat er dan een scheve verhouding in kennis ontstaat. Van Hooijdonk geeft de voormalige groep de mogelijkheid om onafhankelijk een eigen scenario te ontwerpen, dat wordt meegenomen in een tweede werkbijeenkomst. 

De gemeente Nieuwegein, die het naar eigen zeggen 'belangrijk vindt dat de mening van Nieuwegeinse inwoners over de verschillende scenario's kan worden ingebracht', zet bussen in om naar De Schalm in  De Meern te reizen. 

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Aan de Vredenburg 17 opent vandaag de tweede Decathlon in de provincie Utrecht. Met in totaal 3000 vierkante meter en artikelen voor meer dan 65 verschillende sporten, is er voor ieder wat wils. Wethouder Klaas Verschuure is om 11.00 uur aanwezig bij de officiële opening. Klanten kunnen in deze Decathlon afrekenen met de Scan & Go App, en hebben dus geen kassa meer nodig. Ook kun je bestellingen binnen een uur laten thuisbezorgen en online bestelde artikelen binnen dezelfde tijd in de winkel ophalen. Vandaag worden er ook allerlei sportactiviteiten rond de winkel gehouden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht