Kun je een eitje bakken op gloeiend heet kunstwerk in Zeist?

videoHet bronzen kunstwerk Eden in het centrum van Zeist is deze dagen zo warm, dat je er bijna een ei op kunt bakken. Het kunstwerk is normaal gesproken ook een gewild klimobject voor kinderen. 

Die kunnen dat nu beter achterwege laten, want dat levert brandwonden op. De gemeente Zeist is op de hoogte van dit risico, maar heeft nog niet besloten een waarschuwingsbordje te plaatsen.

Het bijna 4 meter hoge kunstwerk van kunstenaar Ram Katzir is niet alleen om naar te kijken, maar ook om in te klimmen. Het beeld met de naam Eden moet volgens Katzir ‘verbindend’ werken en ‘hartverwarmend’ zijn. Verwarmend is het zeker, want het bronzen materiaal bereikte vandaag een temperatuur van 59 graden celcius, bleek uit een meting met een thermometer. 

‘Auw’

Elin en Raoul Lunshof fietsten ’s middags uit school langs het kunstwerk. Ze hebben al geregeld het kunstwerk beklommen. Op de vraag of ze even met hun hand wilden voelen, zeiden ze voorzichtig ja. ,,Auw, dat is heel warm’’, reageert Raoul. Zou je er een eitje op kunnen bakken? Raoul en zijn zusje willen het best proberen.

Raoul smeert zorgvuldig bakboter op het beeld, terwijl zijn zus Elin het ei kapotslaat. Het knettert en sist op het standbeeld. ,,Ik ben benieuwd’’, zegt Raoul. Het eitje wordt niet echt wit, maar met wat geduld begint het toch erg op een gebakken ei te lijken. 

Bordje

Na een paar minuten ruimen de fotograaf en de verslaggever de tijdelijke bakplaat netjes op. De gemeente weet nog niet of ze er een bordje neerzet om de kinderen te waarschuwen voor de hoge temperaturen. ,,Het is natuurlijk best heet en gevaarlijk. Maar op de motorkap van een auto kun je nu ook een eitje bakken”, aldus een woordvoerder.

Volledig scherm
Het beeld is veel te warm om op te spelen. Maar is het warm om een ei op te bakken? Elin en Raoul nemen de proef op de som. © Boas Photo

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht