Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Kunstijsbaan op de Markt in Wijk om kinderen weer vertrouwd te maken met schaatsen

Voor het eerst krijgt Wijk bij Duurstede een kunstijsbaan. Op een ijsvloer van 10 bij 14 meter op de Markt naast de Grote Kerk kunnen kinderen rond de kerstdagen twee weken lang schaatsen.

De ijsbaan is een particulier initiatief van Paula Bodok. ,,Het is al lang geen vanzelfsprekendheid meer dat er ‘s winters geschaatst kan worden. Ik vind dat kinderen daar vertrouwd mee moeten raken. Daar is de kunstijsbaan voor bedoeld. IJspret dichtbij huis. Natuurlijk hoop ik dat er ook natuurijs komt.”

Paula Bodok is gepensioneerd. In haar arbeidzame leven runde ze de Kresj in Voorwijk voor naschoolse opvang en de dagopvang van kinderen in de Karel de Grotestraat. Haar dochter heeft het stokje overgenomen. In andere steden waar Bodok kinderen zag genieten op het ijs, raakte ze geïnspireerd. ,,Toen ik in Zwolle en Deventer was en mijn kleinkinderen zag schaatsen, dacht ik: dat moet in Wijk toch ook kunnen. Die baan gaat er komen, al besef ik nu pas wat ik me allemaal op de hals haal.”

Scholen en sportverenigingen heeft ze al benaderd. Die reageren enthousiast om met groepen naar de ijsbaan te gaan. De entree is gratis. Bovendien zorgt Bodok ervoor dat er ook schaatsen beschikbaar zijn. De baan wordt op 15 december geopend. Tot 29 december blijft de ijsvloer op de Markt liggen.

Sponsoren en vrijwilligers

Bodok is nu druk in de weer om sponsoren te vinden. De ijsbaan kost 12.000 euro. Twee grote sponsoren, het Cultuurfonds en het Ondernemersfonds, hebben samen 4.000 euro toegezegd. Een aantal kleinere sponsoren volgt. Is het geld binnen, dan gaat ze op pad om vrijwilligers te werven. Bodok: ,,Het loopt goed. Ondernemers vinden bedrijvigheid in de binnenstad aantrekkelijk. Ook al heeft zo’n ijsbaan heel wat voeten in de aarde, het gaat lukken.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht