Volledig scherm
Het plaatsen van het paviljoen © Marnix Schmidt

Kunstwerk Martin Bril is vooral ontmoetingsplek

Eén van de bekendste oud-bewoners van Kanaleneiland heeft sinds dinsdag een naar hem genoemd kunstwerk in de wijk. Het Martin Bril kunstpaviljoen staat aan de oever van het Amsterdam Rijnkanaal, in de buurt waar de in 2009 overleden schrijver Martin Bril, z'n eerste levensjaren doorbracht. ,,Van een monument voor Bril is geen sprake,'' benadrukt projectleider kunst, Mathilde Heijns.

Quote

Het kunstpaviljoen is vooral een ontmoetingsplek voor de wijk. Veel flatbewoners hebben hier behoefte aan zo bleek uit gesprekken. De vrouwen uit de buurt willen een plek om samen te komen

Mathilde Heijns

,,Het kunstpaviljoen is vooral een ontmoetingsplek voor de wijk. Veel flatbewoners hebben hier behoefte aan zo bleek uit gesprekken. De vrouwen uit de buurt willen een plek om samen te komen,'' legt Heijns uit. Het ronde, open kunstwerk met een diameter van 7.60 meter en hoogte van 3.60 meter is geplaatst in een betonnen bak dat deels als zitbank is te gebruiken. Pal naast het kunstpaviljoen komen op de grasstrook aan de Rooseveltlaan twee picknicktafels en barbecues te staan. Gisteren kwam het kunstpaviljoen aan per ponton van de werkplaats uit Groot-Ammers.

Het kunstwerk (14.8 ton zwaar) dat met hulp van een hijskraan op z'n plaats werd gezet, is bedacht door ontwerpbureau Carve en typograaf Karel Martens. Martens kwam op het idee om in de spijlen de letters Martin Bril te zetten. Van dichtbij is de naam echter bijna onzichtbaar. ,,Alleen uit de verte en vanuit een bepaalde hoek is de naam leesbaar,'' verduidelijkt Heijns. ,,De naam is een subtiele ode aan de schrijver, waarvoor zijn weduwe Anneke Stehouwer toestemming gaf.''

Middenin het kunstwerk rust op de betonnen vloer een putdeksel met daarop een tekst van Bril (1959-2009). 'KUNST De kunst is zo te leven. Dat het je overkomt.' Het kunstpaviljoen is gemaakt van cortenstaal. Dit roestkleurige metaal heeft de eigenschap steeds donkerder te worden. Utrecht heeft 150.000 euro beschikbaar gesteld voor het kunstpaviljoen en de ook door Carve ontworpen picknicktafels en barbecues.

Goede zaak
Schrijver Ronald Giphart vindt het kunstpaviljoen ter ere van Martin Bril een goede zaak. ,,Het is mooi dat mensen uit het verleden geëerd worden. Schrijvers worden snel vergeten. Bart Chabot en ik brengen in het theater een hommage aan Bril met de voorstelling Trio. Jarenlang traden we samen met Martin op in het theater.'' 

Komende zaterdagmiddag worden het kunstpaviljoen en de picknicktafels feestelijk geopend door wethouder Margriet Jongerius. Op dit Vuurdoopfestival zijn tal van betrokken partijen uit Kanaleneiland aanwezig. Er is live muziek, hapjes en drankjes en verhalenvertellers. Schrijfster Vrouwkje Tuinman maakt de winnaar van de Vuurdoopwedstrijd bekend.  

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Woensdag 20 september

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    De première van tragikomedie Tulipani is vanavond de feestelijke start van de 37ste editie van het Nederlands Filmfestival. De aftrap van het festival dat op 29 september uitmondt in de uitreiking van de Gouden Kalveren, begint vanavond zoals traditioneel in de Stadsschouwburg. Voor het eerst is de komende week ook megabioscoop Kinepolis bij de Jaarbeurs festivallocatie. Zowel de Debuutcompetitie en de Studentencompetitie als de avondprogramma’s van NFF Gastprogrammeurs, Guerrilla Games en Germaine de Randamie, worden geprogrammeerd in de eerder dit jaar geopende megabioscoop.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht