Volledig scherm
De vier deelnemende dames: (vlnr) Heleen Tollenaar, Claudia Broeke, Claudia Emck, Lisette Sorber. © ZwemAnalyse

Kwartet zeezwemmende dames op weg naar Calais

De 4ladies@sea zijn afgelopen nacht om 02.00 uur Nederlandse tijd te water gegaan in Dover. De vier dames (Claudia Emck (59) en Lisette Sorber (45) uit Utrecht, Heleen Tollenaar (47) uit Odijk en Claudia Broeke (45) uit Maarssen) willen na een uur of vijftien zwemmen het strand van Calais oplopen. Puur voor de uitdaging, zei Claudia Broeke vooraf.

De vier wisselen elkaar om het uur af, in vaste volgorde. Een waarnemer op de begeleidingsboot houdt in de gaten of dat inderdaad gebeurt. Als het de vier goed getrainde dames lukt om Calais op deze manier te bereiken, krijgen ze een oorkonde en komen in ‘het grote boek’ te staan.

De vier zouden aanvankelijk al op maandag vertrekken, maar dat werd wegens matige weersomstandigheden (harde wind) uitgesteld tot de nacht van woensdag op donderdag. Toen had het best gekund, zegt Broeke, maar een ander team ging voor.

24 uur later liggen ze toch in het zilte nat voor hun 33 kilometer beuken tegen de golven. De vier en hun boot Sea Satin met loods Lance Oram, zijn te volgen via de site van de organisatie. Na een klik op het turquoise pijltje volgt meer informatie over de positie van de boot. Klikken op ‘latest track’ levert de route tot nu toe op.

Als alles goed gaat, komen de vier eind van de middag aan. Dan hebben ze tien minuten om op het Franse strand te feesten, daarna moeten ze weer vertrekken richting Dover, anders zijn ze illegaal Frankrijk binnen gegaan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht