Keys of lights: een klank- en lichtspel met de interactieve piano-installatie van de Utrechtse studio Mr. Beam.
Volledig scherm
Keys of lights: een klank- en lichtspel met de interactieve piano-installatie van de Utrechtse studio Mr. Beam. © Angeliek de Jonge

Laatste kans: Keys of Light verlicht morgen nog één keer de Domtoren

videoKeys of Light beleeft vrijdag de slotavond. Wekenlang werd op de Domtoren een lichtshow geprojecteerd die werd aangezwengeld door pianisten vanuit een glazen huis op het Domplein.

Het klank- en lichtspel trok sinds de ouverture op 15 oktober – de bekende pianist Ar trapte af – avond aan avond veel publiek. ,,Vrijdagavond kunnen mensen nog eenmaal genieten”, zegt Olav Rosenberg van de Stichting Utrechts Eigendom, dat geld inzamelt om de Dom na de renovatie op kunstzinnige wijze te kunnen belichten. 

Hij is ronduit tevreden over het kunstproject, dat bijna voltooid verleden tijd is. ,,Geld inzamelen was niet alleen het doel. We wilden met Keys of Light de aandacht richten op de belichting van de Dom. Dat is heel goed gelukt. Het leuke is dat niet alleen gearriveerde pianisten achter de vleugel zijn gaan zitten, maar ook kinderen, ooms, tantes en beginnend pianisten die hun kunnen wilden tonen. Vooraf hoopten we dat het zo laagdrempelig zou verlopen, het is bijzonder als het in de praktijk ook daadwerkelijk zo uitpakt.”

Geld voor de lift

Rozenberg meldt dat hij content is met de bedragen die zijn stichting de afgelopen weken heeft ingezameld, onder meer met het Domdiner in de Domkerk. ,,Er lopen verschillende projecten om geld in te zamelen voor het lichtplan. Er is inmiddels voldoende geld binnen om de publiekslift gebruiksklaar te gaan maken, zodat bezoekers die minder ter been zijn binnenkort ook via de lift omhoog kunnen.”

Als de steigers over vijf jaar weg zijn, wil de Stichting Utrechts EigenDom genoeg geld bijeen hebben om de toren te belichten. Tijdens de restauratie is het lichtkunstwerk In Lumine Tuo, dat voorheen op de Domtoren te zien was, gedemonteerd en verwijderd. Utrechts EigenDom wil met de steun van de hele stad, bewoners, bedrijfsleven en culturele fondsen deze illuminatie van de Dom vernieuwen, verbeteren en duurzaam terug laten komen. ,,Onze Dom moet gaan stralen als nooit daarvoor.”

Op de slotavond van Keys of Light, die om 17.00 uur start, keren pianisten die de afgelopen weken hebben gespeeld terug in de line-up: Kim Jaeger, Moos de Walle, Mirte Bulsink, Lotte van den Dikkenberg, Margreet Markerink, Lucas van Dijk, Aurelia Wurfbain, Inge Lamboo, Joep Boode, Edo van der Velde en Emma van Ameijde.
Ook leerlingen van de Herman Brood Academie zijn van de partij. ,,We gaan zorgen voor een warme, sfeervolle en mooie slotavond. Een afscheid in stijl.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht