Volledig scherm
PREMIUM
Bij proefsleuven werden vorig jaar archeologische grondsporen aangetroffen, zoals van karrensporen uit de Middeleeuwen en van ronde vlakken die volgens archeologen waarschijnlijk van barakken van het Franse Kamp van Napoleons leger zijn. © ODRU

Laatste kans om sporen van legerkamp Napoleon in Austerlitz te vinden

In Austerlitz Noord begint 25 september een grote archeologische opgraving. Omdat er een nieuwbouwwijk verrijst, is het de laatste kans om het gebied, waar begin 19de eeuw een groot legerkamp van Napoleon was gevestigd, te onderzoeken op grondsporen en archeologische vondsten.

Quote

We hopen dat er iets van terug te vinden is in de nieuwbouw­plan­nen, bijvoor­beeld door de straatna­men of speeltui­nen Franse namen te geven.

Archeoloog Peter de Boer

Op de plek waar de woonwijk komt, was in de periode 1804-1808 een Frans-Bataafs legerkamp gevestigd. Het heidelandschap, waaruit de omgeving van Austerlitz toen bestond, en de centrale ligging, maakte het een ideale plek voor het legerkamp. Generaal Auguste de Marmont liet er de helft van zijn troepen samenkomen. Er werden drie divisies gelegerd: twee Franse en één Bataafse, samen zo’n 18.000 man. Over een lengte van drie kilometer verrees een tentenkamp waaraan later barakken werden toegevoegd. In 1804 bouwden de manschappen hier als legeroefening een aarden piramide, die na de slag om Austerlitz in Tsjechië de Pyramide van Austerlitz werd gedoopt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht