Volledig scherm
Hutten bouwen bij Bouwgein in Nieuwegein. © Bouwgein

Laatste Kindervakantieweek Nieuwegein? Organisator luidt noodklok

De Nieuwegeinse speeltuin Bouwgein kampt met een groot tekort aan vrijwilligers. Als er niet op korte termijn dertig bijkomen, zou dat het einde kunnen betekenen van de populaire Kindervakantieweek. 

Tweehonderd kinderen kunnen zich morgenavond weer inschrijven voor de Kindervakantieweek van Bouwgein in Nieuwegein-Noord. Ervaring leert dat de plekken die te verdelen zijn voor de 'huttenbouwweek' in de laatste week van de zomervakantie binnen een half uur verdeeld zijn. Wie te laat is, moet teleurgesteld afdruipen.

Deelnemers genoeg dus, maar helaas ontbreekt het aan vrijwilligers om de boel te begeleiden. Komen die er niet, dan stoppen de activiteiten van de bouwspeeltuin na 35 jaar misschien wel. „Het klopt dat we vaker een tekort hadden aan vrijwillige coördinatoren of begeleiders, maar dat konden we uiteindelijk altijd wel oplossen binnen ons eigen netwerk”, zegt penningmeester Luite van Zelst van Bouwgein. „We hebben al veel acties uitgezet en vooral ook ouders gevraagd een steentje bij te dragen, maar tot nu toe levert dat niet het noodzakelijke aantal nieuwe vrijwilligers op. Op deze manier kunnen we de veiligheid van de kinderen niet meer garanderen en wordt de druk te hoog voor de bestaande vrijwilligers.”

Volledig scherm
Vrijwilligers aan het werk bij bouwspeeltuin Bouwgein in Nieuwegein. © Nieuwegein

Geen subsidie

Bouwgein biedt wekelijks op woensdag en zaterdag een speelplek voor tientallen kinderen uit Nieuwegein-Noord. Het heeft geen structurele subsidie van de gemeente Nieuwegein, maar door verhuur van ruimtes en andere commerciële activiteiten kan Bouwgein financieel rondkomen. Dertig nieuwe vrijwilligers zijn nodig voor een goede basis bij de organisatie van activiteiten. Luite van Zelst: „Wij zoeken met name coördinatoren voor de verhuur, beheer en onderhoud van het terrein. En om vrijwilligers die diensten willen draaien bij de kinderactiviteiten. Het gaat om een paar uur per week.”

Op de website heeft Bouwgein een overzicht geplaatst van vrijwilligersfuncties die het beschikbaar heeft. Ook kunnen geïnteresseerden terecht bij het Vrijwilligershuis Nieuwegein voor meer informatie.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht