Laatste stukje Romeinse weg is zichtbaar in Leidsche Rijn

VideoSupertrots zijn de archeologen van de gemeente Utrecht op het stuk Romeinse weg dat ze bloot hebben gelegd in Rijnvliet, een nieuwe wijk in Leidsche Rijn. De bijna 2000 jaar oude weg is in de afgelopen weken blootgelegd, door met een graafmachine als een soort kaasschaaf laagje voor laagje modder weg te schrapen.

Wat  er voor de meeste mensen eruit ziet als een zandpad met kiezelsteentjes is voor de archeologen een belangrijke vondst. De weg die gevonden is dateert namelijk uit het jaar 160 en is aangelegd door de Romeinen.   

Herre Wynia is archeoloog voor de gemeente Utrecht. Hij vertelt dat de Rijn een belangrijke rivier was voor de Romeinen. Langs die rivier liep de noordgrens van het Romeinse rijk en daardoor zijn er veel vondsten gedaan in en rondom Utrecht. 

Twintig jaar geleden werd in Utrecht een eerste stuk van de Romeinse weg gevonden. Die dateert uit het jaar 100. Het nu gevonden deel is ongeveer zestig jaar later aangelegd, zegt Wynia. ,,Dat heeft te maken met de Rijn. Die stroomde hier een eindje vandaan en maakte elke keer een nieuwe bocht. Dat betekende dat ze steeds opnieuw de weg moesten verleggen”, legt Wynia uit.

Zandheuvels

Archeologen hangen de vlag uit over de vondst, maar voor een gewone toeschouwer oogt het allemaal niet zo heel bijzonder. In het midden van een weiland staat een graafmachine met daaromheen zandheuvels en rood-witte palen. Die palen geven aan waar de weg is. Die is te vergelijken met een zandpad ter breedte van een fietspad, bedekt met allerlei kiezelsteentjes. 

Maar dit is wél de weg waar de Romeinen 2000 jaar geleden allerlei spullen over vervoerden en ook troepen verplaatsten: het was de levensader van de Romeinse forten. Naast de weg zijn ook vondsten gedaan, zoals een bijl en stukjes aardewerk. ,,De stukjes aardewerk vertellen ons in welke periode de weg gebruikt is, want aardewerk kan je vrij goed dateren”, vertelt Marieke Arkema, archeoloog van de gemeente Utrecht. ,,Hierdoor komen we meer te weten over de Romeinen die in Utrecht gevestigd waren.”

Weemoedig

Herre Wynia beschrijft deze dag als mooi en weemoedig. Eindelijk kan hij bekendmaken wat het team in deze weilanden gevonden heeft, maar daar tegenover staat dat de archeologen wel zijn beland in de laatste fase van de archeologische opgravingen van dit gebied. 

De nu gevonden weg zal niet lang zichtbaar zijn. Wynia: ,,We zijn op dit moment bezig met een archeologisch onderzoek en archeologie is helaas ook een beetje slopen”. De archeologen gaan de weg, en de vondsten die gedaan zijn, verder onderzoeken. Door dit onderzoek zal het grootse deel van de weg verdwijnen.

Er wordt door de gemeente nog wel gekeken of de weg een rol kan spelen in de openbare ruimte van de wijk Rijnvliet, die gebouwd wordt in het gebied waar de weg is gevonden. Het publiek kan zaterdag, tijdens Open Monumentendag, tussen 10.00 en 16.00 uur een kijkje nemen bij de weg.

Volledig scherm
Archeoloog Herre Wynia leidt o.a. wethouder Anke Klein (gele laarsjes) over de opgegraven weg. © Foto Ruud Voest

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht