Volledig scherm
© ANP

Labmedewerkers werven donoren met wattenstaafjes

Veertig medewerkers van life-sciencebedrijf GenDx verlaten donderdag hun kantoor of laboratorium op De Uithof om voor één dag stamceldonoren te werven. Daaraan bestaat in Nederland grote behoefte om leukemiepatiënten te laten overleven.

Het Utrechtse bedrijf maakt en ontwikkelt producten om vast te stellen of een donor past bij de patiënt. Stichting Matchis heeft inmiddels de benodigde DNA-kenmerken van zo’n 250.000 Nederlanders in haar databank. Daarmee konden vorig jaar 100 patiënten geholpen worden.  GenDx wil volgens Roelien Brommersma vanuit zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid er graag aan bijdragen dat dit aantal snel groeit.

Daarom staan de medewerkers, ondersteund door Matchis op diverse plaatsen in De Uithof, vooral bij de medische instellingen in het gebied. ,,We willen dit eigenlijk jaarlijks doen en dan nog breder op het Sciencepark. Daarover willen we in gesprek met de hogeschool, andere faculteiten van de universiteit en bedrijven. Het Sciencepark is voor stamceldonatie belangrijk omdat er veel jonge mensen zijn. Die willen we graag hebben, want daar hebben we langer plezier van.’’

Alle mensen tussen 18 en 50 jaar kunnen zich aanmelden als donor. Daarvoor moeten ze zich registreren en met een wattenstaafje wat wangslijm afstaan voor vaststelling van hun erfelijk materiaal. Dat kan ter plekke bij de actiestands, maar ook later met een speciaal setje thuis.

Redding

De deelnemers hebben daarna een kleine kans dat hen een keer gevraagd wordt daadwerkelijk stamcellen af te staan als hun DNA blijkt te matchen met dat van een leukemiepatiënt. Dat is na voorafgaande andere behandelingen doorgaans de laatste redding voor de zieke.

Het doneren kan volgens een procedure die lijkt op het afstaan van bloed of via een beenmergpunctie, legt Bert Elbertse van Matchis uit. De eerste methode is wat uitgebreider, maar vergelijkbaar met het afstaan van bloed, de tweede vereist dat de donor onder narcose gebracht wordt. Vervolgens worden stamcellen bij de heup aan het bot onttrokken. Dat is volgens Elbertse de zuiverste methode.

Volgens de Matchiswoordvoerder kunnen de donoren de dagen daarna zich nog wat zwak voelen, maar vult het lichaam de afgestane stamcellen snel aan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht