Volledig scherm
Het landhuis op landgoed Veldheim wordt bewoond door antikraak. © AD

Landgoed Veldheim na de zomer verkoop in

Landgoed Veldheim in Zeist gaat na de zomer de verkoop in. Dat zegt Marie-José Cools, curator van het failliete Zonnehuizen. Het landgoed met imposant landhuis aan de Utrechtseweg is deze zomer helemaal leeg gekomen.

De school voor speciaal onderwijs die nog op het grote terrein zat, verhuist komend schooljaar naar de Noorderweg. De school heeft een nieuwe plek gevonden in het oude ROC-gebouw, dat nu wordt verbouwd.

Buitenplaats Veldheim maakte deel uit van zorginstelling Zonnehuizen, dat vijf jaar geleden failliet is gegaan. Jeugdzorginstelling Intermetzo nam de cliënten en dus ook de zorg over. Zij heeft het Veldheimterrein nu ook verlaten.

De grote toren in het midden en het lange gazon ervoor, geven het deels vervallen pand in neorenaissancestijl een majestueus uiterlijk. In het pand zijn nog originele onderdelen, zoals de marmeren vloeren, lambriseringen en glas-in-loodwerk aanwezig.

Antikraak

Volledig scherm
Het landhuis op landgoed Veldheim wordt bewoond door antikraak. © AD

De panden, inclusief het monumentale landhuis, worden tijdelijk bewaakt door ongeveer vijftien antikraakwachten. Die wonen er sinds maart van dit jaar, verspreid over het terrein. Hoelang die er mogen blijven, is niet bekend. Dat hangt onder meer af van de nieuwe eigenaar. Een bewoner, die niet met naam in de krant wil, vertelt dat het landhuis ‘kreunt en kraakt.’

Volgens curator Cools is er veel belangstelling voor het Zeister landgoed. Het heeft momenteel een maatschappelijk bestemming, wat betekent dat er op basis van het huidige bestemmingsplan geen woningbouw mag plaatsvinden. Woningbouw op het terrein is wel mogelijk als de gemeente Zeist middels een wijziging van het bestemmingsplan hieraan wil meewerken.

Zorghotel

Een combinatie zorg-wonen mag wel. Cools denkt dan bijvoorbeeld aan een zorghotel of luxe appartementen voor ouderen die dan zorg kunnen inkopen. ,,Daar is veel belangstelling voor.’’

De brochure voor de verkoop van het Zeister landgoed is zo goed als klaar, aldus de curator. Na de zomer gaat die de deur uit en kunnen liefhebbers zich melden bij de betreffende makelaar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht