Langer tbs Pascal F. na doodschieten van Nadia in Utrechts studentenhuis
Pascal F. moet nog minstens twee jaar tbs-behandeling ondergaan na de moord op Nadia van de Ven (25). Op 1 oktober 2002 schoot de man Nadia met een mitrailleur dood in haar studentenhuis aan de Weerdsingel in Utrecht.
De rechtbank in Utrecht besloot vandaag tot verlenging van de tbs-maatregel omdat, volgens een deskundige van de kliniek waar F. verblijft, nog altijd sprake is van een stoornis en van kans op herhaling (recidivegevaar) bij de man uit Leusden. ,,De kern van de problematiek is nog niet aangepakt.”
Opgelucht
De familie van Nadia reageert opgelucht op het besluit. Zus Lucinda: ,,Wij dachten na de zitting van twee weken geleden dat misschien gekozen zou worden voor verlenging met een jaar. Mede omdat wij vonden dat niet diep op zijn problematiek werd ingegaan. Gelukkig heeft de rechtbank daar niet voor gekozen.”
De familie maakt zich ondertussen nog wel zorgen over de toegenomen vrijheden voor F., die inmiddels in een appartement buiten de kliniek in Venray woont, als postbezorger werkt en op proefverlof gaat sinds een jaar. Dit proefverlof past wel bij het beoogde traject dat F. doorloopt, nadat hij twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging kreeg opgelegd voor de moord.
Ruzie
Pascal F. was de huurbaas van het studentenhuis waar Nadia ook woonde, hij leefde zelf op de benedenverdieping. Nadia woonde op zolder en was de dag van de moord aan de telefoon met een vriendin, toen Pascal haar aanviel na een ruzie over een wasmachine en een droger. De oud-militair schoot eerst door haar hand en schouder, toen Nadia het onheil probeerde af te weren. Maar zij kon niet voorkomen dat hij ook op haar hoofd kon schieten.
F. werd in 2004 veroordeeld tot levenslang voor de moord op Van de Ven (25) én voor de dood van Anton Bussing, die in Ede werd vermoord door eenzelfde soort uzikogels. Maar het hof oordeelde dat die moordzaak niet aan F. kon worden toegeschreven. In hoger beroep werd hij daarom alleen voor de moord op Van de Ven veroordeeld.
De familie maakt zich ondertussen nog wel zorgen over de toegenomen vrijheden voor F., die inmiddels in een appartement buiten de kliniek in Venray woont en als postbezorger werkt.
Jarenlang ontkende hij de moord en weigerde hij hier behandeling. Maar inmiddels is een terugkeer stap voor stap in de maatschappij wel in zicht aan het komen en daarmee ook voorwaardelijke beëindiging van de tbs. Hij wordt behandeld in de Limburgse tbs-kliniek Rooyse Wissel, voor mensen met ernstig psychiatrische problemen. Over twee jaar neemt de rechtbank opnieuw een beslissing over de tbs-behandeling, nu het verzoek van advocaat Abdel Ytsma is afgewezen om te komen tot voorwaardelijke beëindiging. Ytsma was niet bereikbaar voor commentaar op de beslissing. Twee jaar geleden ging hij tegen hetzelfde besluit in hoger beroep.
Vrijheden
Hoewel de rechtbank hier niet over besluit, is de verwachting niet dat de man binnen een jaar alsnog zijn tbs-maatregel af kan ronden en uitbehandeld is. Wel nemen zijn vrijheden langzaam maar zeker steeds verder toe. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft eerder bepaald dat de man op zogeheten ‘transmuraal verlof’ mag. Dat houdt in dat de man buiten de kliniek mag wonen, maar nog wel onder toezicht en met begeleiding door de tbs kliniek.
Welke vrijheden F. krijgt is afhankelijk van het oordeel van het Adviescollege Verloftoetsing TBS (AVT). Dit college toetst alle verlofaanvragen van tbs-gestelden. Voornaamste vraag is of verlof verantwoord is. Hierover vellen elf forensisch psychiaters en psychologen, vier juristen en twee wetenschappelijk adviseurs een oordeel. ,,Verlofmachtigingen komen zorgvuldig en weloverwogen tot stand en worden pas afgegeven indien de behandeling van de tbs-gestelde dit toelaat’’, stelt minister Dekker van Rechtsbescherming.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
dossier
Lees hier alles over FC Utrecht!
-
PREMIUM
Na maanden overleg erkent ook provincie Utrecht rol in slavernijleed, maar excuses blijven (vooralsnog) uit
De provincie Utrecht erkent het leed dat in het verleden is aangedaan door de slavernij, maar maakt vooralsnog geen excuses. Dat laatste ligt bij de verschillende partijen nog te gevoelig. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?
-
PREMIUM16
Waarom keer op keer mensen met praktisch beroep staken: ‘Heel anders dan achter het bureau werken’
-
-
-
Vrienden omgekomen voetbalbroers IJsselstein bereiken doel: ‘Erg blij dat flitspaal daar komt’
Een nieuwe flitspaal moet de verkeersveiligheid op de N210 bij IJsselstein verbeteren. Ter hoogte van slagerij Westfort gaat de kast dit voorjaar aan, precies in de bocht waar twee broers uit de stad omkwamen. -
indebuurt.nl
Wil je zien! Deze vrijstaande villa aan het Màximapark staat nu te koop voor bijna 1,2 miljoen
Of je nu op zoek bent naar een woning, of gewoon graag binnengluurt bij andere Utrechters: op Funda krijgen je ogen goed de kost, want oh, wat is er veel moois (en minder moois) te zien. Neem nou deze parel aan het Máximapark, die voor bijna 1,2 miljoen euro te koop staat.
In samenwerking met indebuurt Utrecht