Volledig scherm
Laurens de Graaf is de nieuwe burgemeester van Lopik. © Rob Glastra Fotografie

Laurens de Graaf (CDA) nieuwe burgemeester Lopik

De Lopikse gemeenteraad draagt dr. Laurens de Graaf (40) uit Schoonhoven unaniem voor als nieuwe burgemeester van Lopik. De Graaf wordt naar verwachting op 10 november geïnstalleerd.

Quote

Fantas­tisch, zeer eervol. Lopik is een mooie gemeente in het Groene Hart.

Laurens de Graaf

Met de benoeming wordt een lange traditie van CDA-burgemeesters voortgezet. Lopik heeft altijd CDA-burgemeesters gehad, voor 1974 waren het ARP'ers. ,,Fantastisch, zeer eervol,'' zegt De Graaf. ,,Ik kijk zeer uit naar de samenwerking met het gemeentebestuur, de wethouders, de inwoners van Lopik en het gemeentelijk apparaat.''

Als buurgemeente 'kent hij Lopik al zijn hele leven'. ,,Mooie gemeente in het Groene Hart. Ik zit in de raad van toezicht van de woningcorporatie de Woningraat, waar Lopik ook deel van uitmaakt. Die functie zal ik neerleggen als ik burgemeester word.''

Als lector ‘Organiseren van Verandering in het Publieke Domein’ houdt De Graaf zich bezig met de ontwikkelingen in de participatiesamenleving. En met wat deze vragen van de rol van professionals als zorgverleners op wijkniveau, gebiedsmanagers van welzijnsinstellingen, woningcorporaties en de gemeentelijke overheid. Als universitair docent en dagelijks bestuurslid van de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur van de Universiteit van Tilburg heeft De Graaf onderzoek gedaan naar participatievraagstukken in (achterstands)wijken en grote steden. De Graaf: ,,Maar ik heb ook veel onderzoek gedaan in kleine gemeenten.'' Behalve onderzoeker is De Graaf ook een enthousiaste docent die studenten graag meeneemt in zijn onderzoeken.

Twee dochters

Laurens de Graaf is getrouwd en heeft twee dochters van 6 en 4 jaar oud. Hij is de opvolger van partijgenoot Renate Westerlaken-Loos die in februari van dit jaar, na bijna negen jaar, afscheid nam. Op dit moment is CDA'er Jan Pieter Lokker waarnemer.

Op de burgemeesterspost hadden 27 kandidaten gesolliciteerd: zes CDA'ers, negen VVD'ers, zes van de ChristenUnie, drie van D66, twee van een lokale partij en één SGP'er.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht