Volledig scherm
Burgemeester Jan van Zanen riddert Marieke Schuurmans. © Hogeschool Utrecht

Lector Ouderenzorg Marieke Schuurmans geridderd

Voormalig lector Ouderenzorg professor Marieke Schuurmans is vanmiddag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Schuurmans kreeg de koninklijke onderscheiding omdat zij zich als hoogleraar verplegingswetenschappen aan de Universiteit Utrecht en als lector Ouderenzorg bij Hogeschool Utrecht bijzonder heeft ingezet. Op regionaal, nationaal en internationaal niveau heeft zij veel betekend voor de (verpleeg)zorg, het praktijkgerichte en wetenschappelijke onderzoek en het onderwijs van de zorg. De onderscheiding werd haar uitgereikt door burgemeester Jan van Zanen.

Haar onderzoeksinteresse ligt op het terrein van de relatie tussen ziekte en dagelijks functioneren van patiënten. Met name ouderen hadden haar aandacht. ,,Wassen, ondersteunen bij eten en drinken. Daar hoef je volgens de heersende gedachte geen verpleegkundige voor te zijn. Maar ouderen vragen juist zorg waarvoor heel veel kennis nodig is. Waarbij een verpleegkundige verbanden legt tussen aandoeningen, risico’s kan inschatten en tijdig ingrijpt.'' 

De zorg die ouderen nodig hebben, is zelden te voorspellen, zegt Schuurmans. ,,En dat maakt het juist een interessante groep. Daarnaast moet de gedachte er komen dat ouderen nog heel veel dingen wel zelf kunnen. Zodat er mét hen nagedacht wordt, in plaats van voor hen’’, aldus Schuurmans, die sinds februari van dit jaar opleidingsdirecteur professionals in de zorg is bij het UMC Utrecht. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht