Volledig scherm
Het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede. © Google Street View

Leerlinge uit Wijk bij Duurstede overleden aan infectieziekte, GGD waarschuwt klasgenootjes

Een 14-jarig meisje uit Wijk bij Duurstede is zondagmorgen overleden aan de infectieziekte meningokokkose. Haar klasgenoten van havo 2 en alle andere leerlingen van het Revius Lyceum zijn per brief op de hoogte gebracht van de oorzaak van haar overlijden.

Quote

We hebben geen signalen van grote onrust gekregen, maar er leefden wel veel vragen

directeur Sven Baijens

Haar klasgenoten zijn gevraagd alert te zijn op klachten die er op kunnen wijzen dat ze ook besmet zijn, al is die kans volgens de GGD uiterst klein. De gezondheidsdienst heeft op verzoek van de school de brief opgesteld, omdat een aantal ouders met vraagtekens bleef zitten na het overlijden van het meisje.

,,We hebben geen signalen van grote onrust gekregen, maar er leefden wel veel vragen’’, zegt directeur Sven Baijens van ‘Revius Wijk’. ,,De vragen zijn doorgespeeld aan de schoolarts, die ze weer heeft doorgegeven aan de collega’s van infectieziektenbestrijding.’’

Koorts

In de brief staat dat klasgenoten die bepaalde klachten krijgen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van de meningokokkenbacterie, zich bij de huisarts moeten melden. Dan gaat het onder meer om plotselinge hoge koorts, sufheid, misselijkheid of een zeer stijve nek.

Volgens Putri Hintaran, arts infectieziektenbestrijding van de GGD, blijft de kans klein dat andere leerlingen besmet zijn of ziek worden. ,,Ze moeten intensief contact met haar hebben gehad en dan nog is het de vraag of ze besmet zijn. Zo’n 10 tot 20 procent van de bevolking draagt de bacterie met zich mee zonder ooit ziek te worden. Je wordt meestal pas ziek als je afweersysteem niet meer op orde is.’’ Waarom dit meisje specifiek ziek is geworden en overleed, kan ze niet zeggen.

Risicogroepen

In de regio Utrecht werd tot voor kort maandelijks hooguit één persoon met de meningokokkenbacterie ziek, dat liep in 2018 op naar één tot twee gevallen. Tegen het veel voorkomende type van deze bacterie, meningokokken C, worden kinderen al standaard ingeënt. Welk type de leerlinge uit Wijk bij Duurstede had, is nog niet bekend.

Quote

Vooral klasgeno­ten en vriendin­nen hebben het er moeilijk mee

schooldirecteur Sven Baijens

Nu er ook andere varianten de kop op steken, wordt er een nieuw rijksvaccinatieprogramma opgezet voor de grootste risicogroepen. Voor kinderen rond 14 jaar is er eind dit jaar een extra vaccinatieronde. Daarna wordt deze vaccinatie in het reguliere programma meegenomen, zodat de belangrijkste groepen worden ingeënt.

Op het Revius Lyceum overheerst volgens directeur Baijens nu vooral het verdriet. ,,Vooral klasgenoten en vriendinnen hebben het er moeilijk mee.’’ Op school is een stilteruimte ingericht, die volgens Baijens veel wordt bezocht en goed gewaardeerd wordt.

  1. De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderkamertje in Zuilen
    PREMIUM
    2brothersonthe4thfloor

    De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderka­mer­tje in Zuilen

    Met Never Alone en Dreams bestormden de Utrechtse broertjes Bobby en Martin Boer uit Zuilen 25 jaar geleden wereldwijd de hitlijsten. Het sprookje begon op de vierde verdieping van een portiekflat aan de Boelesteinlaan bij moeder thuis. Daar knutselden Bobby en Martin dag en nacht aan muziek. Plakken en knippen, net zo lang tot het lekker klonk. Een kwart eeuw later worden de 2 Brothers on the 4th Floor, met ruim 20 miljoen verkochte platen, maandelijks nog 500.000 keer via Spotify gedraaid. De act staat weer wekelijks op festivals. ,,Het sprookje gaat door.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht