Volledig scherm
Leerlingen van het Cals College in IJsselstein ontmoeten de Dalai Lama. © Cals College

Leerlingen Cals College ontmoeten Dalai Lama

Leerlingen van het Cals College in IJsselstein hadden gistermiddag een ontmoeting met de Dalai Lama in het Parkhotel in Rotterdam. Ze boden hem typisch Nederlandse producten aan, zoals tulpenbollen, stroopwafels en drop.

Het bezoek aan de geestelijk leider van de Tibetanen maakt deel uit van een project van docent levensbeschouwing René Weerdenburg. ,,Als voorbereiding heb ik tijdens de lessen levensbeschouwing aandacht besteed aan mensen die staan voor een betere wereld: Nelson Mandela, Gandhi, King, Malala en dus ook de Dalai Lama. Toen ik vernam dat hij naar Nederland zou komen, wilde ik enkele van mijn vmbo-leerlingen die veel tijd en moeite in projecten voor een betere wereld hadden gestoken in contact laten komen met deze wereldverbeteraar.”

Dat bleek niet zo eenvoudig. ,,Ik heb in juni contact opgenomen met Paula Wys van de de organisatie van de Dalai Lama in Nederland. Pas vorige week zondag was het definitief. Zij vond het een mooi idee om op deze manier jongeren te belonen voor hetgeen zij hebben gedaan voor een betere wereld”, aldus Weerdenburg. 

Overvolle agenda

Quote

Ik werd ook echt rustig van hem, terwijl ik eerst best zenuwach­tig was

Jayden Sluis, leerling

,,Veel ontmoetingen waren volgens  Wys afgewezen wegens de overvolle agenda van de Dalai Lama, maar onze mocht blijven staan. Volgens Paula, en zijn toespraak aan de leerlingen bevestigt dat, omdat hij jongeren die zichzelf vaak wat minderwaardiger zien (vmbo) juist de boodschap mee wilt geven om wat van je leven te maken en te proberen de wereld mooier te maken”.

De leerlingen zijn enthousiast over hun bijzondere ontmoeting. ,,Hij was heel vriendelijk en vertelde ons dat wij als jongeren de wereld moeten verbeteren”, vertelt Marten Snel. ,,Ik werd ook echt rustig van hem, terwijl ik eerst best zenuwachtig was”, vult Jayden Sluis aan.

De Dalai Lama is de belangrijkste boeddhistische geestelijke van Tibet, maar leeft in het buitenland nadat China in de jaren 50 dat land bezette.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht