Petra Wilbrink, Ralf Verbeek, Merel Verbeek (in het blauw) en Sara Verbeek (in het roze) maakten de film Het Geheim van de Drakensteen, te zien tijdens het eerste Filmfestival Houten.
Volledig scherm
Petra Wilbrink, Ralf Verbeek, Merel Verbeek (in het blauw) en Sara Verbeek (in het roze) maakten de film Het Geheim van de Drakensteen, te zien tijdens het eerste Filmfestival Houten. © Koen Laureij

Leerlingen sturen fimpjes in voor ‘vlogfestival’ in Houten

De impact en de omvang van het Nederlands Film Festival in Utrecht zal het niet direct hebben, maar het eerste Filmfestival Houten heeft wel dezelfde ingrediënten en uiteindelijk ook dezelfde ambitie: een paar dagen met elkaar op filmavontuur gaan. Houtense basisscholieren zijn druk aan het vloggen geweest. 

Fragment uit Vele Hemels Boven De Zevende, de openingsfilm van het eerste Filmfestival Houten.
Volledig scherm
Fragment uit Vele Hemels Boven De Zevende, de openingsfilm van het eerste Filmfestival Houten. © Vele Hemels Boven De Zevende

Het filmhuis Houten, ondergebracht in Theater Aan de Slinger, gaat met het festival op zoek naar een breder publiek in de gemeente. Er zijn van vrijdag 15 december tot en met zondag 17 december films, inleidingen, een filmquiz, meet-and-greets en natuurlijk ook een openingsfilm: Vele Hemels Boven De Zevende, de verfilming van de debuutroman van Griet Op de Beeck. Te gast is ook Jan Matthys, die de film regisseerde.

Opvallend in de programmering is ook het ‘vlogfestival’, waarmee een brug wordt geslagen naar de Houtense basisscholieren. De afgelopen weken hebben leerlingen uit de verschillende groepen 7 enkele honderden vlogs gemaakt, waaruit er tenslotte vijf worden geselecteerd om te worden vertoond tijdens het filmfestival. Leerlingen hebben de opdracht gehad in duo’s een filmpje te maken over ‘iets’ uit hun eigen, directe omgeving. 

Beloond

Ook leerlingen uit het tweede en derde jaar van college De Heemlanden en het Wellantcollege hebben filmpjes gemaakt. Het gaat om zogenoemde stop-motionfilmpjes, waarin zij in groepjes laten zien wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden. Ook hiervan worden er vijf worden ingezonden voor het festival. Het publiek kiest tijdens het festivalweekend de winnende inzendingen, die elk met 250 euro worden beloond.

Behalve een voorpremière van Wonder Wheel, de nieuwe film van Woody Allen, staat op het programma onder meer ook Het Geheim van de Drakensteen, een fantasievolle avonturenfilm die door de Houtense familie Verbeek is gemaakt bij wijze van ‘leuke familiebezigheid’.

Burgemeester Wouter de Jong opent het eerste Filmfestival Houten in Aan de Slinger op vrijdag 15 december om 19.30 uur. 

Meer over Utrecht? Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht