Leersum leeft mee met John en Henny, maar het bloemencorso gaat gewoon door

VideoIedereen in het dorp weet van de plaatsgenoten die in Turkije zijn opgepakt, maar het hoogtepunt van het jaar in Leersum moet en zal gewoon doorgaan. Terwijl de eigenaren van een lokale bloemenwinkel het weekeinde in de cel doorbrengen, staat – hoe wrang ook – hun handelswaar vandaag centraal tijdens het 66ste bloemencorso in de plaats.

Ze vinden het allemaal heel erg dat John en Henny Achterberg zijn opgepakt. Maar terwijl ze zich allemaal afvragen wat in het verre Turkije gebeurd kan zijn, wordt er hard gewerkt om morgen tijdens het jaarlijkse corso weer zo goed mogelijk voor de dag te komen.

,,Iedereen kent ze en iedereen wil ook graag weten wat er gebeurd is, maar het heeft geen effect op ons werk hier’’, zegt Cees van der Geer. In zijn schuren aan de Boerenbuurt in Leersum wordt hard gewerkt om de laatste hand te leggen aan de praalwagens vol dahlia’s die morgen door de straten schuiven. ,,We leven met ze mee, maar gelukkig zijn er geen wagenbouwers die afhankelijk van hen zijn.’’

Gearresteerd

John en Henny Achterberg waren met hun zaak ‘Bloemenadvies John Achterberg’ ook jaren betrokken bij het corso. Dat staat echter al langer op een laag pitje, en sinds een jaar of twee zijn ze ook geen sponsor meer van het evenement. Hun vakantie in Turkije dit jaar werd vorige week abrupt beëindigd toen ze in Istanbul in de cel werden gegooid. Daar zitten ze al een week in voorarrest. 

,,Het is niet waarschijnlijk dat het Leersumse stel in Turkije om een andere reden  dan het overtreden van de wet is gearresteerd”, zegt Turkije-correspondent Marc Guillet.  ,,Nederland en Turkije hebben de diplomatieke banden juist net weer aangehaald.”

Corso-voorzitter Hans Charvat vindt de omstandigheden triest voor het stel. ,,Maar wij weten niet wat er speelt en kunnen er niet zo heel veel mee. We denken aan ze en wensen ze het allerbeste, maar het corso gaat altijd door.’’

Quote

We denken aan ze en wensen ze het allerbeste, maar het corso gaat altijd door

Hans Charvat, Bloemencorso Leersum

Vrolijkheid

Samen met het college van burgemeester en wethouders maakt voorzitter Charvat en bloemenkoningin Gerina van der Sijs een rondje langs alle hallen, stallen en gebouwen waar de wagens beplakt worden met bloemen. Vrolijkheid voert de boventoon, maar de gezichten staan snel op ‘ernstig’ als de kwestie van het opgepakte echtpaar ter sprake komt. ,,We moeten afwachten’’, verzucht burgemeester Frits Naafs.

Meer valt er inderdaad niet over te zeggen. Vast staat dat het echtpaar nog steeds vastzit. Omdat de familie de kwestie buiten de publiciteit wil houden, blijft het gissen naar de reden van hun arrestatie. Buitenlandse Zaken bevestigt alleen dat de berichten die namens de familie naar buiten zijn gebracht, kloppen.

Hele nacht door

,,Iedereen vraagt zich af wat er gebeurd kan zijn, maar we concentreren ons nu op het corso’’, zegt Cees van der Geer. Zijn club De Poentjes, genoemd naar zijn vaders bijnaam Poen, bouwt aan een boomstronk vol vlinders. Dit jaar redden ze het wel met de 120.000 dahlia’s die gesponsord worden en dus gratis zijn. Er wordt waarschijnlijk tot vanavond laat doorgewerkt om alle bloemen op de wagen te nieten. ,,Desnoods gaan we de hele nacht door. Morgenvroeg om negen uur moeten we klaar zijn.’’

Volledig scherm
© William Hoogteyling

Om 14.00 uur begint het corso in het centrum van Leersum. Rond 17.30 uur is de prijsuitreiking.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht