Volledig scherm
Het vliegveld Sabiha Gokcen, ten zuid-oosten van Istanboel. © Google Streetview

Leersums bloemistenpaar wordt verdacht van diefstal portemonnee in Turkije

Een Leersums echtpaar dat eind juli in Turkije werd gearresteerd en ruim een maand in de gevangenis zat, wordt verdacht van diefstal van een portemonnee van een Israëlische toerist. Het proces tegen de twee is op 6 november in Istanboel. Het stel, dat in Leersum een bloemenwinkel heeft, zegt echter nog steeds niet te weten waarom ze zijn opgepakt. ,,Het is een groot misverstand.’’

Uit het onderzoeksdossier blijkt dat het echtpaar (59 en 62) de diefstal bekend heeft en ook spijt heeft betuigd. Nu ze terug zijn in Nederland, blijven ze volhouden dat ze niet weten waarom ze zijn opgepakt. ,,We herkennen ons niet in dat verhaal. We willen er verder ook niet meer aan herinnerd worden. Het was de zwartste periode uit ons leven'', zegt de man van het echtpaar.

Uit het dossier dat een advocaat op verzoek van het AD Utrechts Nieuwsblad heeft ingezien, blijkt de diefstal op camerabeelden te zijn vastgelegd. Een Israëlische toerist vergat op het vliegveld Sabiha Gökçen in Istanboel zijn portemonnee, nadat hij had afgerekend in een taxfreewinkel. De Israëliër ging terug naar de kassa, maar zijn portemonnee was weg.

Camerabeelden

Het winkelpersoneel bekeek daarop de beelden van de bewakingscamera's. Daarop was volgens het dossier te zien dat het Leersumse stel achter de man stond. De vrouw pakte de achtergelaten portemonnee, gaf die aan haar man, waarna het stel wegliep.

De gewaarschuwde luchthavenpolitie arresteerde vervolgens de vrouw in de wachtruimte voor de terugvlucht naar Nederland, de man werd op het toilet opgepakt. Het stel zou bekend hebben, betuigde spijt en heeft de portemonnee aan de eigenaar teruggegeven.

Cel

Het echtpaar werd na de bekentenis in de cel gezet. Dat viel middenin de vakantieperiode in Turkije, waardoor ze ruim een maand vastzaten. Twee weken geleden werden ze weer vrijgelaten met de beperking dat ze het land moesten verlaten en vijf jaar niet meer welkom zijn. Toch wordt er op 6 november een strafproces gehouden over de zaak. Op diefstal staat maximaal vijf jaar cel.

Het echtpaar maakte zelf begin augustus via een kennis op hun facebook-pagina bekend dat hun bloemenzaak aan de rand van Leersum vanwege hun ‘verlengde’ vakantie langer dicht zou blijven. Kort daarna werd duidelijk dat ze in de cel zaten, maar het bleef lang onduidelijk wat ze op hun kerfstok hadden.

Nu ze niet terug kunnen naar Turkije, kunnen ze ook de schoonouders van hun zoon niet meer bezoeken. De ouders van hun schoondochter wonen in Izmit, zo’n 100 kilometer ten noorden van Istanboel. Daar verbleef het stel afgelopen zomer ook meerdere dagen. 

Kijk hier hoe het Leersums echtpaar het  gesprek van de dag was in Leersum:

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht