Lege Utrechtse pleinen tijdens Koningsdag? Boze horeca-ondernemers dreigen evenementen te schrappen

VideoHoreca-ondernemers in de Utrechtse binnenstad dreigen hun evenementen op de grote pleinen tijdens Koningsdag af te blazen. Ze vinden dat de gemeente onvoldoende optreedt tegen de ‘ongecontroleerde’ alcoholverkoop en willen dat de feesten langer kunnen duren.

In een brief aan het stadsbestuur uiten ze hun onvrede over de gang van zaken tijdens de jaarlijkse Koningsnacht- en dag. Zo zijn ze ontevreden dat ze aan strenge alcoholregels moeten voldoen, terwijl ‘supermarkten en particulieren ongehinderd grote hoeveelheden bier verkopen zonder enig zicht of dit aan minderjarigen en beschonken personen wordt verstrekt’, zo schrijven ze.  ‘Waar andere steden op dit punt een beleid hebben waar supermarkten maar één alcoholische consumptie per persoon mogen verkopen geeft de gemeente Utrecht aan hier de mogelijkheden niet voor te hebben.’

Volledig scherm
De Neude tijdens Koningsdag 2014. © Angeliek de Jonge

Regels
De horeca-ondernemers organiseren elk jaar evenementen op het Domplein, Stadhuisplein, Janskerkhof  en de Neude. Naast onvrede over de alcoholregels zijn ze ook niet blij met de stijgende kosten voor bijvoorbeeld schoonmaakkosten, beveiliging, ehbo, en sanitaire voorzieningen. Naar eigen zeggen zien ze  ‘steeds vaker’ dat deze EHBO’ers en beveiligers druk zijn met mensen die buiten de evenementenpleinen hulp nodig hebben of zich misdragen. Bijvoorbeeld met centrumbezoekers die ‘kachellam’ zijn door bier van supermarkten of particuliere verkoop.

Daarnaast is er discussie over het tijdstip waarop de evenementen moeten stoppen. Op Koningsdag is dit om 18.00 uur, terwijl de organisatoren vinden dat ‘het feest pas net lekker op gang is’. Ze pleiten voor een verruiming tot 20.00 uur. 

De bijna twintig protesterende horeca-ondernemers rond de vier betrokken pleinen willen vooral dat de kosten voor onder andere beveiliging eerlijk verdeeld worden. Rien van den Hoek legt uit dat de ondernemers bewust ruim voor koningsdag de problemen nu aankaarten. ,,We blijven in gesprek en hopen er alsnog uit te komen, nadat de gemeente ons eerder zélf vroeg de feesten te organiseren, om de druk van de markt af te halen.” 

Gesprek
Een woordvoerder van de gemeente Utrecht kon vandaag nog geen inhoudelijke reactie geven. ,,We hebben de brief ontvangen en gaan hem met aandacht lezen. Voordat we er iets over kunnen zeggen, moeten we  eerst goed uitzoeken welke ruimte er is qua regelgeving. Daarna gaat de burgemeester ongetwijfeld met de ondernemers in gesprek.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht