Volledig scherm
De initiatiefnemers van de verhalenbibliotheek. Vlnr: Bertrand van Leersum (35, finance), Rogier van den Berg (35, founder), Melanie van Norden (35, founder) en Arthur Gorey (27, developer) in Castellum Hoge Woerd. © Angeliek de Jonge

Leidsche Rijn krijgt bibliotheek met verhalen uit de wijk

Evenementen in Leidsche Rijn worden te weinig bezocht door mensen van buiten de Utrechtse wijk. Bovendien kan de informatievoorziening en de beeldvorming over deze evenementen beter, bijvoorbeeld op internet. 

Bewoners van Leidsche Rijn komen wel, maar voor mensen van buiten dit jongste stadsdeel geldt 'onbekend maakt onbemind'. De gemeente Utrecht wil dat veranderen en schreef de gemeentelijke 'Startup in Residence'-wedstrijd uit. Drie Utrechters onderzochten hiervoor de beeldvorming van Leidsche Rijn en wonnen de wedstrijd. Zij gaan nu Leidsche Rijn beter op de kaart zetten met een online verhalenbibliotheek.

Met 'Startup in Residence' wil de gemeente Utrecht beginnende Utrechtse bedrijven uitdagen om met innovatieve oplossingen te komen voor maatschappelijke uitdagingen. Levendigheid in Leidsche Rijn is zo'n uitdaging. Er komen nog te weinig mensen uit de andere Utrechtse wijken en van buiten de stad naar Leidsche Rijn. De gemeente wil dat Leidsche Rijn en de parels van de stadswijk beter ontdekt worden. Bovendien moet informatie uit Leidsche Rijn hen beter bereiken.

Quote

Lokale bedrijven en organisa­ties kunnen de informatie delen op hun socialeme­dia­ka­na­len, zoals Twitter of Facebook. Maar direct plaatsen op hun website is ook mogelijk

Melanie van Norden

De Utrechtse start-up Embrosa schreef zich in voor de pitchwedstrijd en begin juni hoorden de mensen van Embrosa dat ze met hun oplossing 'Ontdekking van Leidsche Rijn' aan de slag kunnen. De Leidsche Rijners Rogier van den Berg, Melanie van Norden en Bertrand van Leersum, voor de techniek geholpen door Arthur Gorey, werken momenteel aan een online verhalenbibliotheek om de beste verhalen uit deze stadswijk te ontdekken. ,,Dit nieuwe, online platform willen we beschikbaar stellen voor lokale ondernemers en anderen die van ons zo kant-en-klare teksten, foto's en informatie krijgen aangereikt", zegt Melanie van Norden over het idee. ,,Wij verzamelen de informatie en het beeld. Vervolgens verwerken we dat tot bruikbare en deelbare informatie. Lokale bedrijven en organisaties kunnen dit vervolgens weer delen op hun socialemediakanalen, zoals Twitter of Facebook. Maar direct plaatsen op hun website is ook mogelijk.'' 

Van Norden verwacht dat zo een win-winsituatie ontstaat tussen lokale ondernemers, organisatoren van events in de wijk en de parels van Leidsche Rijn. Zoals brouwerij Maximus, de speeltuin bij parkrestaurant Anafora in het Máximapark of het Romeins fort Castellum Hoge Woerd. 

Quote

Een bezoeker aan een activiteit in Leidsche Rijn wil ook weten of er een leuk terras in de buurt is

Melanie van Norden

Van Norden: ,,Samenwerking is het toverwoord bij promotie van evenementen. Een bezoeker aan een activiteit in Leidsche Rijn wil ook weten of er een leuk terras, restaurant of iets anders te doen is in de buurt. Dat willen we beter aanbieden in de nieuwe online verhalenbibliotheek."

De initiatiefnemers willen het online platform in oktober beschikbaar stellen voor onder andere lokale ondernemers in Leidsche Rijn. De bibliotheek moet dan al bestaan uit honderden verhalen uit het stadsdeel, bijvoorbeeld van eerste bewoners, de geschiedenis van Castellum Hoge Woerd of leuke weetjes of verhalen van het Máximapark. Tips zijn welkom via content@embrosa.com.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht