Volledig scherm
Drukte op de Lekdijk West bij Lopik op zondag. © Karin Verhoef

Lekdijk gaat in weekeinden definitief dicht voor motorrijders

De gemeente Lopik gaat de Lekdijk tussen de Zijdeweg en Schoonhoven in de weekeinden definitief afsluiten voor motorrijders. Het verbod geldt vanaf 1 maart tot en met 1 november.

Het college van b. en w. heeft dit besloten na een enquête onder aanwonenden van de Lekdijk. Afgelopen jaar gold de afsluiting voor het genoemde gedeelte van de Lekdijk als proef. Hoewel er toen nog geregeld motorrijders waren die het verbod aan hun laars lapten, geven aanwonenden aan dat de overlast duidelijk minder is, zowel qua geluid als wat gevaarlijke situaties betreft.

,,De Lekdijk is geschikt voor al het recreatief verkeer, maar het gaat gewoon niet meer allemaal samen”, zegt wethouder Gerrit Spelt. Hij erkent dat het moeilijk is om het verbod te handhaven, omdat de politie laat weten dat controles voor haar geen prioriteit hebben. ,,Controles zullen dus incidenteel zijn”, aldus Spelt. De bewoners worden per brief geïnformeerd.

Slepende kwestie 

De gemeente heeft jaren geprobeerd een compromis te vinden tussen voor- en tegenstanders. Ze ondervond dat dat net als in andere gemeenten met rivierdijken een slepende kwestie blijft. Op diverse fora wordt soms begrip getoond voor de maatregel, maar vaker laten motorrijders uit de wijde omgeving een protest horen. Ze zeggen zelf niet te hard te rijden en vinden het verbod voor een specifieke groep discriminatie. 

Ook de motorbonden MAG en KNMV zijn geen voorstander. Zij stellen dat de meeste motorrijders zich aan de maximum snelheid houden en dat de uitzonderingen die te hard rijden voor hen niet te bereiken zijn omdat ze niet aangesloten zijn bij een bond. In Lopik bleken de afgelopen jaren allerlei alternatieven niet haalbaar of konden niet op voldoende draagvlak rekenen. Vorig jaar werden verbodsborden die de gemeente had geplaatst door onbekenden weggehaald.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht