‘Lekhond’ niet langer in de Lek

De zeehond die eind april werd gespot in rivier de Lek bij Vianen, is weer vertrokken. Zowel zeehondencentrum Pieterburen als Stichting Zeedieren NL monitorden het dier en hebben niks meer van ’m vernomen.

„Dit soort dieren blijven nooit onopgemerkt, dus we kunnen wel stellen dat hij is teruggekeerd naar zee”, zegt Jaap van der Hiele van Stichting Zeedieren NL. Zowel deze organisatie als Pieterburen kregen van eind april tot begin mei tientallen meldingen over de zeehond in de Lek. Van der Hiele ging begin mei op zoek naar de zeehond, maar kon hem niet vinden. Volgens beide centra was de zeehond gezond en was ingrijpen daarom niet nodig: „Hij heeft een goede speklaag, geen wondjes en hij ligt in de ‘bananenvorm’: z’n kop en staart reiken naar boven, de buik aan de zijkant, genoeg tekenen dat het goed gaat”, zei Michael Bakker Paiva, strandingscoördinator van Pieterburen, eerder.

De opvangcentra verwachtten al dat de zeehond naar verloop van tijd weer zou vertrekken. „Zolang hij genoeg zoetwatervisjes kan vinden, blijft hij, maar uiteindelijk trekt hij weer verder.” En dat lijkt nu het geval. Volgens Van der Hiele kan hij zonder gevaar terugzwemmen naar zee of naar het IJsselmeer. 

Volledig scherm
De lekhond. © Derk Lamphen

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht