Volledig scherm
Start van de Lektocht 2018 in Beusichem. © William Hoogteyling

Lektocht voor zwemmers in Culemborg nú al volgeboekt: ‘We snappen er niets van’

Niet eerder vertoond: de startlijst voor het koningsnummer van de rivierzwemwedstrijd in de Lek van Beusichem naar Culemborg zit boordevol. Hoewel het nog ruim drieënhalve maand duurt voor de tocht plaatsvindt, is het maximum van 180 deelnemers al bereikt. De organisatoren van het jaarlijkse evenement weten niet wat hen overkomt.

Zwemmen in de Lek, met de 9,9 graden watertemperatuur moet je er niet aan denken. Maar overal in Nederland wordt er nu juist wél aan gedacht, zo blijkt. ,,Normaal zijn we pas in juni vol, dus dit is bizar en we snappen er dan ook niets van”, zegt Arie Lemstra, die met zoon René namens stichting zwemwedstrijd Beusichem - Culemborg het wedstrijdsecretariaat doet. ,,Het is opvallend dat we al vol zitten, maar ook dat al die mensen 17 euro inschrijfgeld hebben betaald. Dat hebben we dit jaar ingevoerd. Voordien betaalde je pas op de dag zelf.”

Tot die betaling vooraf is besloten omdat de laatste jaren iets te veel zwemmers kort voor de wedstrijddag afhaakten en zich niet lieten zien. Lemstra: ,,We missen dan de nodige inkomsten. Met teruglopende sponsoring is dat best belangrijk. En daarnaast is het zuur voor mensen die op de reservelijst staan en graag hadden willen meedoen.”

Vervuild

De eerste Lektocht vond plaats in 1949. Daarna werd, hoewel niet ieder jaar, nog tot 1970 gezwommen. In 1971 werd de wedstrijd van de kalender geschrapt omdat het rivierwater te veel was vervuild door de industrie stroomopwaarts. In 1996, het water was weer schoon, keerde het fenomeen terug. 

Grote namen als Edith van Dijk, Maarten van der Weijden, Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal meldden zich bij de Beusichemse veerpont, het startpunt voor de zes kilometer lange tocht naar de jachthaven van Culemborg. Ze hebben allemaal kunnen ervaren hoe het is om te zwemmen tussen de koeien links en de binnenvaartschepen rechts. De Culemborgse wedstrijd staat hoog aangeschreven en hoewel de internationals tegenwoordig ontbreken omdat er altijd in dezelfde periode wel een wereldbekerwedstrijd of groot toernooi plaatsvindt, is de belangstelling onverminderd groot. Al jaren wordt ingezet op het maximum van 180 deelnemers. Dit aantal is nog te behappen voor de circa 25 reddingsboten die overal vandaan komen.

Zwemmers met een wedstrijdlicentie die naast een startbewijs voor de 6 kilometer grijpen, kunnen hun heil zoeken bij de wedstrijd over 2 kilometer. Die vertrekt met maximaal 100 deelnemers vanuit de Redichemse waard, ná de ‘grote’ tocht. Volgens Lemstra is daar nog plek. Wie wil deelnemen aan de prestatietocht over 2 kilometer, het laatste onderdeel, moet volgens hem ook niet tot op het laatst wachten. ,,Nu al hebben zich 60 mensen aangemeld. Ook hier hebben we 180 plekken en vorig jaar waren we vol.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht