Lerares verliest weddenschap en zingt op diploma-uitreiking

Hedda Magnus dacht niet dat haar leerling Steve van Gastel (19) een 8 had gehaald voor zijn havo-eindexamen Wiskunde, toen hij na 1,5 uur al de zaal uit kwam lopen. Maar de docente wiskunde verloor de weddenschap en dus moest ze zingen op de diploma-uitreiking van Instituut Blankestijn. Steve had een 8,1.

Bijna twee uur had Steve van Gastel uit Mijdrecht nog de tijd om zijn eindexamen wiskunde te maken, toen hij zijn papieren al inleverde. ,,Wat zonde! Waarom doe je dat nou?", vroeg zijn wiskundedocente Hedda Magnus van de particuliere school Instituut Blankestijn aan de Oudegracht zich vertwijfeld af. Zij was er zeker van dat hij op deze manier geen 8 zou halen. ,,Terwijl hij dat wel in zich heeft." Maar Steve wist het zeker: ik heb wel een 8. ,,Ik ben altijd heel snel met eindexamens. En klaar is klaar. Als ik nog iets ga verbeteren, is het meestal fout."

Quote

Ik heb het hele optreden een big smile op mijn gezicht gehad. Die kwam er niet meer vanaf

Steve

En dus gingen de twee een weddenschap aan: zou Steve geen 8 halen, dan zou hij herexamen doen en tot de laatste seconde blijven zitten. Zou hij het wel redden, dan moest Magnus een liedje zingen op de diploma-uitreiking. ,,Goed joh, want dat gaat toch niet gebeuren," dacht Magnus.

Big smile
Maar toen ging ze nakijken. ,,Ik schrok: hij had het toch beter gemaakt dan ik had voorspeld. Het hing erom. Pas op de dag van de uitslag werd de norm bekend en toen had hij een 8,1! Ik was natuurlijk hartstikke blij voor hem." Maar ja, toen zat ze er wel aan vast. Ze besloot er dan maar vol voor te gaan. ,,Als jij die acht niet had, stond ik hier niet te zingen. Maar doordat jij zo goed scoorde, wist je dit mooi te bedingen," zong ze daarom op 6 juli tijdens de diploma-uitreiking. Steve: ,,Ik heb het hele optreden een big smile op mijn gezicht gehad. Die kwam er niet meer vanaf."

Quote

Ik kreeg complimen­ten en een knuffel van hem

Hedda Magnus

En dat nog wel met Marco Borsato in de zaal, die zag hoe zijn zoon ook een diploma kreeg. Magnus: ,,Dat maakt het wel extra spannend, maar voor mij is hij gewoon 'de vader van'. Ik kreeg complimenten en een knuffel van hem. Maar voor mij telt toch meer dat Ionica Smeets (hoogleraar wetenschapscommunicatie en als 'wiskundemeisje' hét gezicht van vrouwelijk wiskundig Nederland, red.) mij op Twitter een toffe lerares noemt. Ionica Smeets is echt mijn held."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht