Volledig scherm
De expositie is te zien aan de Raadstede, tussen het Stadshuis en CityPlaza. © gemeente Nieuwegein

Levensgrote billboards tegen huiselijk geweld bij Cityplaza Nieuwegein

Levensgrote billboards met foto’s van slachtoffers en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling zijn nog en met 11 december te zien bij Cityplaza in Nieuwegein.

Daar is de buitenexpositie #ZIE te bekijken, die maandagmiddag officieel wordt geopend. De gemeente Nieuwegein en Veilig Thuis Utrecht willen met deze foto-expositie de aandacht vestigen op het belang van het bespreekbaar maken en melden van vermoedens van huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling.

Wethouder Adriani: ,,Met deze foto-expositie willen we Nieuwegeiners er bewust van maken dat huiselijk geweld overal kan gebeuren. Ook bij de buren. Iedere zes minuten komt er ergens in Nederland een melding van huiselijk geweld binnen. Vaak is de drempel om actie te ondernemen en hulp te zoeken hoog. Terwijl het voor betrokkenen zo belangrijk is dat er iets gebeurt en dat iemand in actie komt. Wij zijn hun oren, ogen en mond. Als wij niks doen, dan kan het geweld nog jaren voortduren. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap.”

Quote

Je kunt wél ingrijpen als je merkt dat het bij de buren niet goed gaat. Blauwe plekken zijn niet privé

Judith Keessen, fotografe

De foto’s staan op de Raadstede, tussen de hoofdingang van het Stadshuis en Cityplaza. De mensen op de foto’s hebben de stap gezet om met hun verhaal naar buiten gekomen. Naast vrouwelijke slachtoffers zijn ook een mannelijk slachtoffer en twee mannelijke plegers van huiselijk geweld gefotografeerd.

Fotografe Judith Keessen was ooit zelf slachtoffer van geweld. ,,Mijn droom is maatschappelijke bewustwording te bewerkstelligen. Omdat het niet oké is je ogen te sluiten. Omdat je wél kunt ingrijpen als je merkt dat het bij de buren niet goed gaat. Dat blauwe plekken niet privé zijn.’’

#MeToo

Vorige maand hingen de billboards op het Emmaplein in Zeist. Het is en blijft een moeilijk onderwerp’’, zei Keessen toen. ,,Ik ben daarom erg blij met de #MeToo-discussies van de afgelopen weken. Die dragen er enorm aan bij dat seksueel geweld en mishandeling bespreekbaar worden.’’

Wethouders Hans Adriani en Peter Snoeren verrichten samen de opening van de foto-expositie op maandagmiddag 4 december. 

Meer over Nieuwegein? Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit de regio Utrecht? Zet dan je pushnotificatie aan!

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht