Volledig scherm
© Ed van Alem

Lezing over ‘Mein Kampf’ op school in Culemborg

Geschiedenisdocenten Marco Baars en Eric van der Donk van scholengemeenschap Lek en Linge in Culemborg hebben voor volgende week een lezing over Mein Kampf op het programma staan. Historicus Ewoud Kieft spreekt dan over het nog altijd verboden boek van Adolf Hitler. 

Het blijft een controversieel onderwerp, merkt leraar Marco Baars van de Openbare Regionale Scholengemeenschap. „Alleen al het feit dat het in Nederland nog steeds niet te koop is, zegt genoeg.” Maar, zegt hij: „We zijn langzaam op het breekpunt dat de ban wordt opgeheven.” Zelf heeft hij een vertaalde versie gelezen. „Jaren geleden, in Zuid-Afrika, waar dat wat minder een issue was.”

‘Hitler geen groot schrijver’

Hij was 'niet onder de indruk' van de manier waarop het geschreven is. ,,Het is geen plezierig leesbaar boek. Hitler was geen groot schrijver en de inhoud kennen we natuurlijk wel. Ik was een beetje teleurgesteld.” Aan de andere kant worden door het lezen wel wat mythes ontrafeld. „Zo wordt de Holocaust er niet in aangekondigd en zelfs niet dat het daarop uit zou moeten komen.”

Volledig scherm
Uitgave van Mein Kampf. © Wikipedia Commons

De geschiedenisdocent pleit voor een wetenschappelijke uitgave, zoals die in Duitsland al bestaat. „Natuurlijk onderschrijft die niet de gedachte van Mein Kampf; elke pagina van het boek heeft 4,5 pagina's aan duiding.” In nazi-Duitsland werden ruim 12 miljoen exemplaren van Mein Kampf verkocht. Van de Nederlandse vertaling uit 1939 werden tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n 150.000 stuks verkocht. 

Weerstand tegen nieuwe uitgave

Historicus Ewoud Kieft heeft zich veel met het onderwerp beziggehouden: hij is gevraagd een inleiding te schrijven bij een nieuwe wetenschappelijke Nederlandstalige uitgave. Nu die er vanwege weerstand niet komt, gebruikt hij zijn kennis om die in lezingen te delen. „Wapen je mensen door ze weg te houden van informatie, of juist door ze ermee te confronteren?”, stelt Baars retorisch. Tientallen leerlingen en hun ouders hebben zich inmiddels opgegeven voor de lezing.

De presentatie van Kieft op 10 januari begint om 19.30 uur in de aula van scholengemeenschap Lek en Linge, Multatulilaan 6. Toegang gratis, aanmelden via baa@lekenlinge.nl.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht