Volledig scherm
Op de trappen bij TivoliVredenburg wordt gewerkt aan het nieuwe kunstproject. © AD

Licht en luchtbellen laten zien waar ooit Kasteel Vredenburg stond

De Amsterdamse kunstenares Jacqueline Verhaagen gaat met licht en lucht zichtbaar maken waar ooit de muren van het Utrechtse stadskasteel Vredenburg stonden.

Momenteel zijn medewerkers van Verhaagen voor het eerste deel van het onderwaterproject bezig met het monteren van lampen en leidingen op metalen rekken. Dat eerste deel gaat van de trappen bij TivoliVredenburg – de plek waar ooit de Noordwestelijke toren van het kasteel stond – door de singel richting Hoog Catharijne, tot aan de damwanden die er staan.

Aanvankelijk zou Verhaagen alleen licht gebruiken voor haar project, maar dat is uiteraard alleen te zien als het donker is. Daarom is het plan is aangepast. Overdag zullen in het water luchtbellen te zien zijn, ’s avonds wordt daar licht aan toegevoegd.

Lichtorgel

Volgens planning zullen in het eerste deel de lampen voor de kerst branden. Begin januari gaan dan de damwanden in de singel eruit en kan Verhaagen in principe door met het tweede deel van haar kunstwerk. De verwachting is echter dat het tot maart te koud is voor duikers om lampen en leidingen te plaatsen. Uiteindelijk zullen in de singel 1500 lampen ‘als een lichtorgel’ spelen.

Volledig scherm
Op de trappen bij TivoliVredenburg wordt gewerkt aan het nieuwe kunstproject © AD

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht