Lijnenrobot tekent labyrint op begraafplaats Tolsteeg voor tiende editie Troostdag

VideoEen lijnenrobot heeft op begraafplaats Tolsteeg in Hoograven een labyrint gemaakt met een diameter van 18 meter. Tijdens de tiende editie van Troostdag, op 26 mei, kunnen bezoekers het labyrint bewandelen.

Op Troostdag worden ieder jaar overleden Utrechters herdacht. De edities hebben een jaarlijks wisselend thema. Dit jaar is het thema ‘de weg’. Of het thema eerder is bedacht dan het maken van het labyrint, weet Tanja Medema, organisator en teamleider begraafplaatsen van de gemeente, niet zeker: ,,Dat is een beetje de ‘kip-eivraag’. Het labyrint nodigt uit om een meditatieve wandeling te maken, een soort spiritueel levenspad.’’ 

Hoewel de paden van het labyrint ook nu al te bewandelen zijn, is er vanaf Troostdag een audiofragment beschikbaar met meditatieve begeleiding en zijn er meerdere rituelen bedacht bij het evenement.

Urbanus

Een robot als deze, maakt normaal de witte lijnen op een voetbalveld. De lijnenrobot is voor het labyrint speciaal geprogrammeerd door drie medewerkers van de gemeente. Het apparaat kreeg de naam Urbanus, vanwege de Belgische leverancier. Het apparaat wordt via een iPad bestuurd, die signalen stuurt naar vier satellieten en zo lijnen voor het wandelpad maakt. 

Volledig scherm
Het door de lijnenrobot getekende labyrint op begraafplaats Tolsteeg. © Ruud Voest

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht