Volledig scherm
Vanaf links Ewald Visser van Brouwerij Maximus, Joram Dees (Made in 030), Anne Hardeveld en Jeroen Brouwer van Brand Store in de pop-upstore © Angeliek de Jonge

Lijst van Utrechtse producten wordt steeds langer

Vockingworst, bieren van De Leckere en Maximus en Dommetjes van bakker Theo Blom. Lokale lekkernijen, die bij de meeste Utrechters wel bekend zijn. Maar de lijst van in Utrecht gemaakte producten is inmiddels veel langer.

Quote

Er is best een groot aanbod dat bij het publiek niet bekend is

Joram Dees

Veel van deze lokale trots is echter bij het grote publiek minder bekend. Gemaakt door ambachtslieden die kleinschalig bezig zijn, maar niet weten hoe ze hun product wat meer onder de aandacht kunnen brengen. 

Zoals de makers van de bitterballen VanCharles, een echt Utrechts krokettenmerk. Of de bedenkers van de Utrecht-burger: een soort broodje hamburger, maar dan afgetopt met Vockingworst, een saus van mayonaise, Utrechtse mosterd, zacht gegaarde ui, wortel en zure appel. 

Made in 030
Wie een goed overzicht wil hebben van alle in Utrecht gemaakte producten, kan terecht bij het platform 'Made in 030'. 

Oprichter hiervan, Joram Dees, kwam als 18-jarige naar de stad om te studeren, is er sindsdien blijven wonen en ontdekte in al die jaren dat in Utrecht heel veel gemaakt wordt waar de stad trots op kan zijn. ,,Er is best een groot aanbod dat bij het publiek niet bekend is.''

Manifest
Om gratis promotie te krijgen op 'Made in 030' moet het product of bedrijf passen in het manifest dat ten grondslag ligt aan de website. Dat betekent concreet dat de fabrikant van het lokale product gevestigd moet zijn in het grootstedelijk gebied van Utrecht ('030') en dat het  product verkrijgbaar is voor consumenten. 

Daarnaast geldt als voorwaarde dat het product op zich innovatief is en van historisch besef getuigt, aldus Dees.

Pop-upstore
Tot dusverre bleef 'Made in 030' beperkt tot een platform voor Utrechtse producten op internet. Sinds vandaag verkoopt de website twee weken lang ook echt de lokale producten via een pop-upstore, gevestigd in The Brand Store aan de Choorstraat in de binnenstad.

Te koop zijn onder meer bieren van Maximus (Leidsche Rijn), spritsen, Dommetjes en nijntjekoeken van banketbakkerij Theo Blom, chocola van Mesjokke en cupcakes van De Tafel van 18, inmiddels verhuisd naar Groenekan.

Voor de paasdagen is het mogelijk speciale 'Made in 030' lentepakketten samen te stellen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht

poll

'The Mall' is overbodig in het logo van Hoog Catharijne

'The Mall' is overbodig in het logo van Hoog Catharijne

  • Ja (82%)
  • Nee (18%)
992 stemmen