Volledig scherm
Jane Goodall samen met Lilly Platt. © AD

Lilly (10) toont project zwerfafval aan Jane Goodall

Lilly Platt (10) uit Huis ter Heide gaf vanmiddag een presentatie aan Jane Goodall over haar project om plastic zwerfafval op te ruimen. Lilly is voor Goodall een belangrijk voorbeeld in haar missie om zich in te zetten voor een betere planeet.

Lilly ruimt al sinds 2015 zwerfvuil op in haar eigen omgeving. Het bevlogen meisje heeft Jane al eerder ontmoet. In maart ontmoette ze de Britse antropologe en milieuactiviste, die beroemd is van haar 40-jarige studie met chimpansees, in London. Nu Goodall drie dagen in Nederland is, wilde ze Lilly graag weer ontmoeten. Lilly is voor Goodall belangrijk vanwege haar Roots & Shoots-project, een wereldwijd netwerk van duizenden jongeren in 120 landen die zich inzetten voor een betere wereld. Goodall heeft haar hoop gevestigd op dit project, omdat jongeren de wereld veranderen. Het project is volgens Goodall succesvol: ze ziet hoe de jongeren met hun acties een positieve invloed hebben op hoe mensen omgaan met het milieu.

Het project van Lilly om haar woonomgeving van afval te ontdoen is een belangrijk voorbeeld voor het Roots & Shoots-project. Elke dag trekt Lilly er met een grijpertje en een zak op uit om zwerfvuil te verzamelen. De enorme hoeveelheden afval die zij weet te verzamelen, laten zien hoe groot dit probleem is. De foto’s die ze hiervan maakt, verspreid ze via de sociale media, om zo de aandacht hierop te vestigen.

Walvis

Toen er vorig jaar een walvis aanspoelde aan de Noorse kust, die gestorven was door plastic, reisde Lilly duizend kilometer om de Noorse stranden te ontdoen van zwerfafval. Maar Lilly sprak ook bij een belangrijke conferentie in Noorwegen over plastic afval, waarbij prominente politici en milieumensen aanwezig waren. Ze is daarnaast jeugdambassadeur van verschillende milieuprogramma’s. Én ze staat op de sociale media op nummer 28 in de lijst van top 100 influencers against plastic pollution.

Met haar toewijding heeft Lilly al meerdere prijzen in de wacht gesleept. En daarmee kwam ze ook in het vizier van Jane Goodall, die maar één missie heeft: mensen inspireren om zich in te zetten voor een betere planeet. Lilly gaf vanmiddag onder het luisterend oor van Goodall een toelichting op haar project. Er waren ook deelnemers van zes andere projecten, waaronder die van scholen en het zeehondenproject in Pieterburen.

Volledig scherm
Lilly Platt (10) uit Huis ter Heide ontmoette Jane Goodall ook al eens in maart. © Lilly Platt

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht