Volledig scherm
© ANP/Sander Koning

Lintjesregen 2019: Bekijk hier wie er een lintje krijgt

Traditioneel worden op de dag voor Koningsdag lintjes uitgedeeld. Vandaag worden meer dan 8.800 Nederlanders onderscheiden met een lintje. Deze mensen ontvingen een onderscheiding omdat ze een bijzondere daad hebben verricht, een lange tijd vrijwilligerswerk hebben gedaan of een speciale militaire prestatie hebben geleverd.

Bijna 2900 mensen hebben vrijdag een koninklijke onderscheiding gekregen ter gelegenheid van de verjaardag van koning Willem-Alexander. Bij de lintjesregen werden 2881 mensen in het zonnetje gezet, iets minder dan vorig jaar, toen 2912 mensen een lintje kregen.

Een op de drie gedecoreerden is vrouw: 1008 vrouwen en 1873 mannen. Dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. In totaal krijgen in 156 mannen en vrouwen in Midden-Nederland een onderscheiding.

Zefanja 

Volledig scherm
Zefanja Engberts (41 jaar) ontvangt de Erepenning Menschlievend Hulpbetoon in brons uit handen van burgemeester Jan van Zanen. © De Jonge Angeliek

Tussen alle koninklijke lintjes is ereen bijzonder eerbetoon voor politieagent Zefanja Engberts. Hij raakte in juni zwaargewond toen hij mensen uit een brandend gebouw in Utrecht probeerde te redden. Hij kreeg daarom de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons, een onderscheiding die niet vaak wordt uitgereikt.

Ingesloten

Quote

Menslie­vend hulpbetoon waarbij sprake was van moed, beleid en zelfopoffe­ring

Engberts was afgelopen juni bij een brand in een flat aan de Marshalllaan in Utrecht. Hij ging naar binnen om bewoners te redden, maar raakte in het trappenhuis ingesloten door de rook. Engberts sloeg een raam in en klom naar buiten, maar kwam daarbij ten val. Bij zijn val op een afdak brak bij beide hielbenen. Drie jongens klommen op het afdakje en hielpen hem naar beneden. De val werd door getuigen gefilmd en via sociale media veel gedeeld. Volgens het Kapittel voor de Civiele Orden, dat over alle lintjes beslist, toonde Engberts ,,menslievend hulpbetoon waarbij sprake was van moed, beleid en zelfopoffering’'.

De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon is een van de oudste nog bestaande onderscheidingen voor dapperheid. De onderscheiding werd in 1822 in het leven geroepen. Eerdere ontvangers zijn onder andere Pa Sem, die in 1992 een jongetje redde uit de brandende puinhopen na de Bijlmerramp, en Carl Boelens uit Renkum, die in 2017 het leven redde van een oudere man die met een rollator vastzat op een overweg terwijl een intercity naderde.

Met onderstaande zoektool kun je per woonplaats de gedecoreerden opzoeken. 

♛ Bekijk hier wie er in Midden-Nederland een lintje heeft gekregen:

♛ Bekijk hier hoeveel lintjes er in Midden-Nederland worden uitgedeeld:

- Utrecht (27), Vijfheerenlanden (21), Zeist (17), Houten (15), Nieuwegein (13)
- Stichtse Vecht (10), Lopik (8), IJsselstein (5), Culemborg (5), Veenendaal (5)
- Vleuten-De Meern (4), Driebergen-Rijssenburg (4), Rhenen (4), Doorn (3)
- Wijk bij Duurstede (3), De Bilt (3), Maarn (2), Maarsbergen (2), Amerongen (2), Leersum (2)
- Haarzuilens (1)

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht